24.05.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус трибина "Читај ме, гледај ме"

Бестселер роман Љиљане Хабјановић Ђуровић "Петкана" доживео је екранизацију и премијеру у септембру 2022. године у Београду, а претходно је приказан и на Московском фестивалу.

Овај чудесан роман који се и данас доштампава и чита изузетно је вољен и цењен код читалачке публике. Говори о животопису младе и побожне Параскеве која пролази дуг пут до једне од највољенијих светитељки Православља.

Тема је изузетно мистична, религиозна и психолошки интригантна те буди снажно интересовање код циталача, а исто такво дивљење је изазвала и код Хаџи Александра Ђуровића, сина списатељице који је  још од 2008. године маштао о екранизацији овог дела. Он као редитељ потписује ово филмско остварење, док глумачку екипу предводи Милена Предић.

На трибини 24. маја, у 20 часова, модераторка мр Весна Вукајловић ће угостити Милену Предић, глумицу која тумачи насловну улогу у филму, са којом ћемо говорити о изузетно захтевном и егзотичном процесу снимања овог остварења.

Филм је прва српско-јорданска копродукција, па су и локације биране од пустиње у Јордану преко Румуније и Србије. Покушаћемо да дотакнемо срж романа која је и редитеља инспирисала да прикаже ову изузетно необичну животну причу , да откријемо шта је то Милена Предић пронашла у делу и лику који је тумачила и на који начин је било могуће такав књижевни запис пренети на филмско платно.

Након премијере издато је и издање романа које садржи слике са снимања филма, а у Будимпешти је филм недавно овенчан Гранд При наградом на фестивалу „Budapest Movie Award“.

На овај начин филм је доживео и међународно признање које је роман неоспорно већ деценијама уназад придобио.

Поред бројних тема биће речи и о тенденцији да се у кинематографији све више филмова снима о религиозним или духовним темама.

chevron-downmenu-circlecross-circle