06.03.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус трибина "Читај ме, гледај ме"

Траг дивљачи

Модератор: мр Весна Вукајловић

Гости: 

Ненад Павловић, редитељ

Милена Павловић, глумица

Мики Манојловић, глумац

Љуба Божовић, продуцент

На почетку новог циклуса трибина „Читај ме, гледај ме“, у понедељак 06. марта, од 20 часова, угостићемо креативну екипу филма „Траг дивљачи“ који је настао на бази романа и дневничких записа Живојина Жике Павловића.

Ово дебитантско филмско дело Ненада Павловића, иначе сина Жике Павловића, је посебно значајно јер је својеврсни омаж Жикином делу и стваралаштву.

Радња филма смештена је у прoвинцију, у источној Србији, где се седамдесетих година догодило мистериозно убиство након којег пратимо породичну драму. Према сведочанству Ненада, тешко је екранизовати романе његовог оца јер нису филмични, те је он прибегао техникама компилације и осмислио хронотоп филма из више различитих романа. То креативно искуство је од посебног значаја за тему трибине.

Гости модераторке мр Весне Вукајловић говориће о филму и свеопштем значају породице Павловић за нашу кинематографију. Маестралне улоге остварили су Предраг Мики Манојловић у улози Благоја и Милена Павловић у улози Сибинке, а у споредној улози појављује се и Љубомир Љуба Божовић.

У разговору током трибине посебно ће говорити Мики Манојловић који је сарађивао са Жиком у филму „Хајка“ седамдесетих година 20. века и чија су глумачка остварења обележила више деценија југословенског филма. Често је говорио о мотиву слободе код Павловића, те и у овом филму кроз његов лик учимо шта су личне слободе и границе. Угостићемо и Љубомира Љубу Божовића као изуетног познаваоца књижевног дела Павловића.

Креативан допринос Милене Павловић је немерљив, и поред тога сто је споредна улога у филму у питању. Њена Сибинка доноси шарм и цинизам мале средине и представља типичан лик из галерије ликова који су у филму изграђени .

chevron-downmenu-circlecross-circle