05.10-09.10.2023.
16.00-20.00

24. Битеф Полифонија

ДВОРИШТЕ, ШУМА, ЏУНГЛА

Године 2000. појавила се Битеф Полифонија, програм окренут младима, у коме су позоришни и други ствараоци истраживали процесе, релације и форме које могу мобилисати снаге савремених извођачких пракси у образовању, у прављењу заједнице, а посебно у борби против насиља.

Двадесет и три године касније, након исто толико полифонијских издања усмерених на образовне и друштвене помаке, догодио се масакр у школи. Друштво насиља одјекнуло је свом силином, стварајући утисак да ништа, али заиста ништа, нема више смисла. Као да никакве огледне и угледне праксе полифоних ауторки и аутора нису могле да направе брану против изопачене индивидуалистичке логике убијања и отимања.

Онда се, после почетног шока, појавило утешно питање: Како би тек било да се ништа није радило претходних деценија? И онда су постепено кренули да се пробијају увиди о тежини задатка, о важности дугих борби, о истрајавању, и нужности да се сада, више но икада пре, суочимо са режимом насиља, са структурним неједнакостима који га темеље, са диктатом бога-новца који уништава образовање, науку, уметност и живот.

Кључне речи овогодишње Полифоније појавиле су се и без нас: насиље, млади, образовање, снаге, промена. Како их полифони аутори и ауторке данас чују, где виде технике, тактике и методе за примену позоришних и извођачких пракси које могу донети образовни обрт, активирати младе, са њима проналазити нове чудне петље, у покрету, и без одустајања, од фаталних несигурности до увек новог почетка.

Пет тематских радионица, петнаест представа и три нове иницијативе тражиле су своје место у овогодишњем програму. Тек поједине ће бити приказане у пуном облику, али ће се искуства свих укрштати у новим огледним форматима, најављујући Полифонију у трајању.

Кренули смо из дворишта у шуму, а џунгла нас ипак опседа. Нема јасних обриса о исходу, а ни повлачења. Одрастати у том расцепу, савладати дивљине, заобилазити замке, пробијати се кроз страхове, и поново пронаћи снаге - тековине су свих ранијих полифонијских издања. Има у њима воље и умећа, има вештине за помаке.

Cви програми Битеф Полифоније су бесплатни и улаз је слободан.

Све о програмима:

https://www.facebook.com/BitefPolifonija/

chevron-downmenu-circlecross-circle