Додељена награда "Александар Дероко" у УК Пароброд

У петак, 01.09. 2023. у УК „Пароброд“ су додељене две равноправне прве награде „Александар Дероко“ и то: Марији Ристић за пројекат „Теорија илустрације“, који обухвата изложбе „Гето: Све, све али занат“ одржане у Музеју примењене уметности, уз пратећу публикацију и „Епска илустрација. 100 година од првог издања књиге „Српске народне јуначке песме (са сликама)“, одржане у УК  „Пароброд“ 2022. године, и Снежани Лазић и Јелени Митровић Коцев, ауторкама каталога и изложбе, под називом „Архитектонска култура међуратног Београда“ из техничке документације Историјског архива Београда, одржане у Етнографском музеју у Београду 2022. године.

Марија Ристић - добитница награде Александар Дероко
Снежана Лазић и Јелена Митровић Коцев - добитнице награде Александар Дероко

Жири је на основу анализе приспелих радова једногласно одлучио да додели и четири специјална признања – дипломе награде „Александар Дероко“.
 
За уметнички пројекат „Градске приче // Београдска дизајн археологија – ретроактивна временска капсула Урбане инсталације причају важне градске приче“, реализован у Музеју примењене уметности у 2023. години, специјално признање додељује се доценткињи Факултета примењених уметности, архитекткињи Биљани Бранковић.

Специјално признање жирија додељено је редовној професорки Факултета примењених уметности мр Даниели Фулгоси за самосталну изложбу цртежа и колажа „Прелаз“, реализовану у Галерији Коларчеве задужбине у 2021. години.

У области архитектуре и урбанизма специјално признање жири је доделио архитекти др Павлу Стаменовићу, доценту на Архитектонском факултету у Београду, за идејни пројекат надоградње и реконструкције зграде у улици Господар Јевремовој 37.

Др ум. Ивани Милев специјално признање жири је доделио за самосталну изложбу скулптура, колажа и цртежа, под називом „Бесконачни низови“, одржану у Галерији УЛУС у 2021. години.

Чланови жирија, добитници награде Александар Дероко и специјалних признања - диплома

УК „Пароброд установио је бијеналну награду „Александар Дероко“ почетком 2021. године, и она се додељује други пут, с циљем да подржи ауторе који су дали јединствен, аутентичан допринос култури на Општини Стари град.

Чланови жирија који су изабрали добитника награде су:

-              Проф. Бранислав Митровић, академик и професор на Архитектонском факултету

-              Проф. Растко Ћирић, илустратор и професор на Факултету примењених уметности 

-              Др Марина Павловић, архитекта и помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда и

- Др Марија Павловић, историчар уметности и директор УК „Пароброд“

Новчани износ награде је 120.000 динара, а подршку је дала Општина Стари град.

chevron-downmenu-circlecross-circle