14.10.2023.
19.00

Изложба фотографија "Made in Fabrika Fotografa X"

Фабрика Фотографа слави десети рођендан!

Јубиларни рођендан наше школе фотографије обележићемо, сада већ традиционално, великом изложбом фотографија наших полазника. Ова изложба није тек пуко приказивање насумице направљених лепих фотографија, већ скуп пројеката 67 аутора који су претходних месеци, под менторством Александре Поповић Петковић, развијали своје идеје да би кроз фотографију као медиј приказали своје виђење задатих тема: „На скривено те водим место“, „Екологија“, „Фото-дневник“ и „Жена“.

НА СКРИВЕНО ТЕ ВОДИМ МЕСТО – ауторке и аутори који су се определили за ову тему воде посматраче у неистражена подручја унутрашњег и спољашњег света која често истовремено привлаче и плаше, одражавајући стање човека у савременом друштву. Не чуди стога што преовлађују слике воде, симбола емоција и душе, као и слике магле, која преноси осећај неизвесности, све снажнији у овим бурним временима.

ЕКОЛОГИЈА – представљене фотографије нам скрећу пажњу на штету који наносимо свету око себе, а тиме – сасвим несвесно – и самима себи. Склоност да се уништава лепота која нас окружује, било да је реч о природи или уметности градње, говори нам о томе какви смо (постали) и да нам због тога ни не може бити боље. Загађење на колективном и појединачном плану део је нашег света, не долази споља, већ је наших руку дело. Упркос томе, наши фотографи показују и како се све полако враћа на своје место тамо где човек одлази и оставља празнину - природа узима замах и преузима оно што јој припада.

ФОТО ДНЕВНИК – откривајући своју свакодневицу, фотографкиње и фотографи деле интимне тренутке чисте радости, као и тихе зебње. Путовања по свету и у унутрашње пределе душе подсећају нас колико је свет мали и у којој мери смо сви истински повезани.

ЖЕНЕ – критичко промишљање савремене жене, њене улоге и позиције у друштву, изазова с којима се свакоднево сусреће, сведочи о слојевитој природи лепшег и „слабијег“ пола. Поједини пројекти раскринкавају, преиспитују и демантују уврежене ставове по питању родне (не)равноправности, представљајући нам јунакиње које су прошле кроз тешке и мучне тренутке, истрајући у својој борби у име љубави.

Поред ових тема на јубиларној изложби смо одвојили и кутак за породичне фотографије. У ери када друштвене мреже намећу императив бајковитих и савршених породичних фотографија хтели смо да истакнемо неке другачије вредности – да фотографија буде медиј који ће забележити породичне тренутке и емоције онако како су се заиста десили. У овом пројекту седам аутора је забележило породичне тренутке у документаристичком маниру, без намештених сценографија, испланираних поза и улепшавања реалности.

Отварање изложбе је у суботу, 14. октобра 2023. у 19 часова, у УК Пароброд.

Улаз је слободан, а посетиоци ће моћи да да уживају у изложби до 31. октобра 2023. године.

chevron-downmenu-circlecross-circle