04.05.2023.
19.00

"Лековити универзум", изложба скулптура архитекте Александра Лека

У својој потрази за одговорима Александар Леко се већ више од три деценије, поред архитектуре у њеним разним аспектима, бави и скулптуром као средством материјализације својих размишљања и унутрашњих спознаја.

У четвртак, 04. маја, у 19 часова биће отворена изложба његових скулптура и цртежа „Лековити универзум“ на којој ће бити приказан избор радова насталих у  периоду од 1989-2023. године. На отварању ће, поред директорке УК Пароброддоц. др Марије Павловић и аутора говорити архитекта Бојан Ковачевић.

Лекове скулптуре су у ликовној изражајности рудиментарне, строге и опомињуће, форме као и примењени материјали, углавном челик и камен, симболизују тежину бивства суоченог са непојмљивим али и неправдом док им, са друге стране, њихова ритмичка разиграност даје енергију оптимизма. Оне говоре о човеку, кроз континуум врсте, о јединци у мноштву и несагледивом окружењу. Поред ове прве групе приказане су и скулптуре које су циничне и провокативне а које аутор некада потписује са „Par le Sculpteur Provocateur“. Те друге пружају увид у Леково виђење савременог друштва и човека са разним манама, који би да нису штетни били комични.

Како сам аутор каже о развојном путу његове скулптуре „Отпочео сам са библијском тематиком да бих се, у неком тренутку, обрео у стилизованом универзуму, материјализујући слике које су ми се јављале, данас схватајући да је све то једно. Моје интересовање за историју, архитектуру, уметност, религије, пронашло је свој пластички израз у „Лековитом универзуму“ који је пред вама".

Добродошли!

Александар Леко је рођен 1964. године у Београду где се и школовао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. У доби од 12 година решио је да постане архитекта и до данас се није покајао. Од 1991. године живи и ради у Београду и Бечу. Бави се пројектовањем, пројектним менаџментом, ентеријером, дизајном изложби, музеологијом, архивистиком, историјским и симболистичким истраживањима, архитектонском критиком и скулптуром, по позиву држи предавања из области архитектуре, уметности и антиквитета. Пројектовао је бројне и извео неколике објекте у Аустрији и Србији. Учествовао је на многим изложбама и архитектонским и вајарским конкурсима. Више пута је награђиван. У два мандата водио је Комисију за међународну сарадњу Инжењерске коморе Србије. Био је члан Савета дијаспоре Савезне владе Савезне републике Југославије (2001-3). Члан је ДАБ, УАС, ИКС и УЛУПУДС. Говори 5 језика.

chevron-downmenu-circlecross-circle