25.09.2023.
19:00

ПРОГРАМ

Мултидисциплинарни соло перформанс поводом дебитантске песничке књиге Јасне Кинђић  "Ораторијум за птицу"

Мултидисциплинарни соло перформанс поводом дебитантске песничке књиге Јасне Кинђић  Ораторијум за птицу (Партизанска књига, едиција Првоборац 2023) одржаће се у понедељак, 25. септембра од 19 часова у УК Пароброд. Овај премијерни музичко-сценски перформанс са двоструком видео-пројекцијом, припремљен  за београдску промоцију, изводи ауторка књиге, уз подршку Хемналине Миресковић на виолини, Духа на перкусијама, и ауторски видео-рад редитеља Николе Стојановића.

Разговор  о Ораторијуму за птицу предвиђен је у другом делу вечери. Поред  Јасне Кинђић, у име издавача говориће  Владимир Арсенић, књижевни критичар, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду. У поговору ове поетске збирке Поетика ритуала, Срђана Срдића и Владимира Арсенића забележено је: „Поетски аутохтон Ораторијум за птицу ослања се на радове авангардних уметника, а своју изабрану традицију налази у поезији Ен Секстон ( Anne Sexton)којој је посвећена једна од централних песама у збирци“. 

Према речима Арсенића „ово је изворна поезија, која се певала у трансу, која се рецитовала крај ватре која је, поред тога што је опчињавала своје слушаоце, од њих тражила саучешће, претварајући се у исцелитељски ритуал очишћења и ослобађања“.

Јасна Кинђић рођена је 1975. у Горњем Милановцу. Мултимедијална уметница, оснивачица је импров ансамбла Кабаре Небула с којим изводи своју поезију. Песме је објављивала у часописима и на порталима. Живи и ради као преводитељка у Београду.

chevron-downmenu-circlecross-circle