06.04.2023.
18.00

Изложба „Архитект Милан Злоковић и фотографија: београдске реализације од 1924. до 1941. године / Идеја и мисао“

Поводом обележавања јубилеја „125 година од рођења архитекте Милана Злоковића“, УК Пароброд у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда и Фондацијом Милан Злоковић приредио је изложбу под називом „Архитект Милан Злоковић и фотографија: београдске реализације од 1924. до 1941. године / Идеја и мисао“ аутора др Небојше Антешевића.

Завод за заштиту споменика културе града Београда, Установа културе „Пароброд“ и Фондација Милан Злоковић потврдили су на овом задатку снажне везе између београдских установа културе.

Отварање изложбе је 06. априла, на дан рођења архитекте, у 18 часова, у УК Пароброд.

На изложби ће бити представљен избор фотографија архитектонских остварења у Београду које је архитект Милан Злоковић (1898–1965) снимио у време њиховог настанка, наступивши у улози фотографа који поступком фотографског снимања проширује интерпретативна и естетска тумачења архитектонског дискурса.

Приврженик фотографије и фотографске технике, савременог медијума који су свесрдно прихватили архитекти модернисти, Злоковић је још од својих првих реализација у Београду фотографски бележио, и тако трајно документовао, настанак и изворни изглед властитих дела која припадају корпусу београдске међуратне архитектуре и истакнутим остварењима српског међуратног модернизма. 

chevron-downmenu-circlecross-circle