20.11-25.11.2023.
20.00

Позоришни фестивал Пароброд 3

Трећи по реду Позоришни фестивал „Пароброд“ одржава се од 20. до 26. новембра. 2023. године.

На програму су 4 нова остварења поред 2 представе које су претходних година чиниле сталан репертоар Пароброда.

У понедељак, 20. новембра, у 20 часова игроказом „Пловидба“ у режији Федора Ђоровић и интерпретацији Гале Шалипур, Комнена Церовића и Федора Ђоровића отвара се овогодишњи фестивал.

„Пловидба“ је прича о тек стасалом морнару који покушава да се докаже у свету бескрајног океана. У току свог путовања сусреће се са подводним светом и мистериозном туном чија појава га прогања.

Други дан фестивала  резервисан је за представу „Састанак на слепо“. То је прича о (не)познавању самог себе и поставља питање колико нас виртуелни живот зближава или раздваја у илузији да некога, чак и себе саме добро познајемо. Комад представља метафору друштва у коме се путем интернета упознајемо али не познајемо. У представи играју: Милена Ђорђевић и Предраг Котур, а режију потписује Милош Ђорђевић.

У среду, 22. новембра публици ће се представити Марина Буквички и Иван Николић са представом „Ја лутка“ која је настала на Институту за уметничку игру, на докторским студијама Уметничка игра и перформанс, и представља омаж нашој истакнутој научници Милеви Марић Ајнштајн бавећи се њеним животом из једног сасвим другачијег угла посматрања.

„Ја лутка“ је прича о љубави и издаји, о томе шта смо све у стању да жртвујемо само да бисмо били прихваћени. Такође, она поставља питање које је уједно било и мотив за реализацију овог пројекта а гласи: „Колико кошта љубав?“

Представа „Бајбок“, у адаптацији и режији Татјане Кецман и интерпретацији Ане Лечић и Татјане Кецман очекује нас у петак, 24. новембра. Настала по мотивима драмског текста “Емигранти”, Славомира Мрожека, ова трагикомична прича смештена је у Шведској. Две жене са наших простора у изнајмљеном стану, славе Нову годину.

Заробљене, не само због карантина, већ и због својих погрешних уверења и фантазије о бољој будућности, садашњост пролази мимо њих. Њихова коегзистенција за време короне би можда била тужна да се ту није нашла флаша скупоценог страног пића

Фестивал затвара представа „Литица“ по тексту Стефана Исаковића, а младу глумачку екипу чине: Федор Ђоровић, Гала Шалипур, Јован Мијовић, Јелена Тјапкин и Сунчица Милановић.

„Наспрам литице сви смо једнаки, ситни и незнатни, а наш мали живот сном је заокружен*

На јави литица нам се чини неосвојивом али у сну имамо моћ ту да јој пркосимо на врху и на дну“

*Ипак смо ми грађа од које се праве снови

Фестивал затвара представа „Реци не насиљу“, коју је режирао маестрални Фуад Табучић, биће изведена у недељу, 26. новембра. Ова представа заснована је на истинитим исповестима и кроз шест прича говори о свему ономе кроз шта пролазе жртве насиља. Глумци у представи су: Александра Манасијевић, Снежана Кнежевић, Александра Михајловић, Тамара Кукић, Фуад Табучић.

Све представе почињу у 20 часова, цена улазнице за сваку представу је 500 дин.

Резервације и информације на 011 4142 163, путем друштвених мрежа УК Пароброд и мејла sandra.maksimovic@ukparobrod.rs

Фестивал је подржао Секретаријат за културу Града Београда.

chevron-downmenu-circlecross-circle