20.04-26.04.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Пројекција филма "Звери"

Режија: Родриго Сорогојен
Жанр: драма
Трајање: 137’
Производња: Шпанија, Француска

Цена улазнице: 250 динара

Од овогодишњих 17 номинација које је филм "Звери" имао на додели Гоја награда, освојио је чак 9 награда укључујући и ону за најбољи филм и режију. На ФЕСТ-у је освојио награду за најбољи сценарио.

Антоан и Олга, француски пар, већ дуже време живи у малом селу у Галицији. Баве се еколошки одговорном пољопривредом и све делује идилично док не уђу у сукоб са суседима. Сукоб који ће ескалирати великим насиљем.

Филм "Звери" је смештен у Галицији, региону интензивне лепоте, који је омеђен дубоко укорењеним традицијама које тињају вековима, и модерним капиталистичким замасима (понекад прерушеним у екологију), те одмах и избором места радње дело открива паралелизам, леп и бруталан.

Драмски сукоб назире се из представљања самих ликова, полускривених у полумраку сеоског локала, где мештани играју домине док странац слуша њихове приче. Иако деле територију, раздвајају их навике, принципи, језик, животни планови и пре свега, суштинско неразумевање. Овај недостатак разумевања ће се повећавати и, попут лонца под притиском, уносити неизвесност у животе француског пара који живи у планинама северозападне Шпаније.

Комшијске несугласице између протагониста и антагониста постепено ескалирају све док не избије оно што се осећало од првог минута (а то чекање је посебно мучно).

chevron-downmenu-circlecross-circle