29.03.2023.
19.00

Разговор о књизи кратке прозе "Месечева душа и друге приче"

Разговор о књизи кратке прозе Месечева душа и друге приче (Центар за афирмацију стваралаштва Поетикум,Краљево,2021) одржаће се у среду, 29. марта од 19 часова у Пароброду. Осим ауторке, о јунакињама (н)овог доба из пера Зобенице, говориће Милица Миленковић, књижевна критичарка, уз модерирање Катарине Лазић, уреднице књижевног програма у Пароброду.

 Симболичким сликама, кроз преплитање традиционалног и савременог у 21. веку, Зобеница проговара о историји женског културолошког наслеђа. Неименоване ауторкине жене из урбане и сеоске средине, са аутопутева и окриља морског пејзажа, приповедају о породичним односима, насиљу али и пријатељству и солидарности. Низ алегоријских прича посвећен је односу женске суштине и природе.

Николина Зобеница рођена је 1976. у Ријеци (Република Хрватска) Редовна је професорка књижевности Одсека за германистику новосадског Филозофског факултета. Бави се књижевним превођењем са немачког и енглеског језика (преводила је есеје Бота Штрауса, драме Томаса Мана, Хуга фон Хофманстала, Ингеборг Бахман и Виљема Јејтса, кратке приче Илзе Ајхингер, Готфрида Бена, Петера Биксела, Зилке Шојерман, награђиване романе Марице Бодрожић и Каролине Шути, као и записе о вампирима у Србији 18.века. Ауторка је две монографије, десетине научних и стучних радова из књижевности,превођења и образовања.

Осим Месечеве душе и других прича, објавила је и Моћно око, књигу за децу. Живи и ради у Новом Саду.

chevron-downmenu-circlecross-circle