15.11.2023.
19.00

Фестивал Визуализатор 2023

Свечано отварање међународног Фестивала фотографије Визуализатор је 15. новембра у 19 часова, у Пароброду. Фестивал се отвара изложбом Јонаса Бендкисена, члана агенције Магнум и аутора контроверзне књиге „The Book of Veles“. Ова фото-књига, субверзивним приступом норвешког фотографа, представља једну од круцијалних публикација које су подстакле дебату о употреби вештачке интелигенције у фотографији и медијима.

Књига је настала након догађаја који су се десили током председничке кампање у Сједињеним Америчким Државама 2016. године, када је група младих из града Велеса у Северној Македонији створила стотине лажних сајтова и вести са сензационалистичким насловима. Јонас Бендиксен истражио је овај необичан феномен, а резултат његовог рада је интригантна књига која својим јединственим садржајем подстиче друштвене, етичке и филозофске дилеме.

На церемонији отварања ће учествовати и амбасадорка Краљевине Норвешке Кристин Мелсом и амбасадор Мисије ОЕБС-а у Србији, господин Јан Брату.

Отварању изложбе претходиће прва међународна конференција о утицају вештачке интелигенције на фотографију и медије. Централна тема разговора биће опасности од манипулације медијском фотографијом и промене у медијској комуникацији проузроковане употребом вештачке интелигенције.

Учесници конференције биће Јонас Бендиксен (Норвешка), Борис Елдгасен (Немачка), Стефано де Луиђи (Италија), Нуно Рико Солгадо (Португал), Карин Ван Гервен (Белгија) и Звездан Манчић (Србија). Конференцију ће водити новинар Зоран Станојевић.

chevron-downmenu-circlecross-circle