12.04.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус разговора на тему „Бити и живети у 21. веку“

Наша трећа трибина биће посвећена теми Партнерство у 21. веку.

Често чујемо коментаре да нема више праве љубави, да ништа више не траје, да данас свако гледа и воли само себе и сл. С друге стране они оптимистичнији и романтичнији говоре да све може да умре и нестане, али љубав не, да се све мења, па можда и њен оквир али да је права љубав вековима иста – баш „као у песмама, баш као у причи“. Одакле потичу ове, толико различите тврдње? Зашто уопште постављамо то питање? Зашто је 21. век донео толика преиспитивања љубави и партнерских односа?

Истраживања показују да данас само 8% породица спада у „традиционалну“ - мама, тата и дете/деца породицу. То значи да су породице данас породице самохраних родитеља, породице са истополним партнерима, породице где партнери живе одвојено, породице са више генерација, породице са више партнера… Паралелно са тим важне, да не кажемо неизбежне теме у партнерским односима представљају "online dejting", полиаморија, слуђивање („gaslighting“), „seenovanje“, „goast-ovanje“, преваре и сл.

Да ли су ово феномени новог доба или данас само мало више о томе причамо? Имамо ли данас превелика очекивања од партнера? Да ли су нам лична срећа и задовољство постали важнији од свега, па и од партнера и односа? Да ли смо постали бескомпромисни и да ли заиста прелако одустајемо? Да ли је то добра или лоша ствар? Да ли је сада теже или лакше бити у добром и здравом партнерском односу? Које нам је изазове, а које предности 21. век донео?

Разговор о овим и свим вашим питањима водиће др Тијана Мировић, психолошкиња и психотерапеуткиња, а Тијанин гост ће бити Милорад Недељковић, системски породични психотерапеут који већ скоро две деценије ради са паровима.

Видимо се у среду, 12.04.2023. у 20 часова.

chevron-downmenu-circlecross-circle