17.05.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус разговора на тему „Бити и живети у 21. веку“

Наша четврта трибина биће посвећена теми Пријатељство и социјални живот у 21. веку.

Пријатељство - интегрални део наших живота, али шта је заправо? Који све облици постоје? Како се остварује, одржава? Како га дефинишемо? Историјски гледано, концепт пријатељства се доста мењао али се о њему и доста писало, размишљало, још од античких филозофа. А шта је оно данас за нас? Да ли ми правимо разлику између пријатеља, другара и познаника и у чему се та разлика огледа?

Када причамо о пријатељствима или ширим социјалним односима, можда је прво питање или асоцијација која нам се јавља у контексту савременог доба – какав је утицај социјалних и других дигиталних мрежа на међуљудске односе? Да ли су оне „све поквариле“ или су нам ипак изнедриле нове видове комуникације и продубиле или ојачале наше односе? Да ли смо се удаљили једни од других? Да ли остварујемо само површне односе без дубљег разумевања? Да ли данас, када имамо огроман број „пријатеља“ и „пратилаца“, смо у ствари много удаљени једни од других и не проналазимо дубљу конекцију са људима? Или, са друге стране, да ли можемо да упознамо људе које иначе не бисмо имали прилике? Да ли можемо да причамо, гледамо се, шалимо и делимо шта нам се дешава са пријатељима на другом крају света? Да ли, ако се плашимо упознавања „у живо“, „онлине“ можемо много лакше да се отворимо и повежемо? Шта нам је 21. век донео, са својом дигитализацијом, у погледу међуљудских односа?

Ипак, социјалне мреже нису једина промена која је имала велики утицај на социјалне односе. Промене у времену проведеном на послу, фокусу на породицу, акценту на важност интимног партнера, све су утицале на начин на који данас остварујемо и одржавамо пријатељске односе. Такође, 21. век је донео и промене у самом начину на који се дружимо, начину на који (не)комуницирамо своју блискост. Коначно, шта за сваког од нас, појединачно, значи остварити социјалне односе у данашње време и колико нам је „довољно“ да будемо добро, да се не осећамо изоловано, већ да можемо да кажемо да имамо свој систем подршке?

Разговор о овим и свим вашим питањима водиће др Тијана Мировић, психолошкиња и психотерапеуткиња, а Тијанин гост ће бити Теодора Павловић, психолошкиња и РЕ&КБТ психотерапеуткиња под супервизијом.

Видимо се у среду, 17.05. у 20 часова.

chevron-downmenu-circlecross-circle