18.04.2023.
20.00

ПРОГРАМ

Циклус трибина "Читај ме, гледај ме"

На десетој јубиларној трибини "Читај ме, гледај ме" која ће бити одржана у уторак 18. априла, од 20 часова, говорићемо о роману и филму Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду" .

Гости мр Весне Вукајловић биће Горан Скробоња који је превео роман на српски језик и Ненад Беквалац, филмски критичар и драматург који познаје детаљније опус и стваралаштво Квентина Тарантина.

У питању је несвакидашњи филмски стваралац који је обележио крај 20. века у Холивуду али и почетак 21. века бројним филмовима као што су "Петпарачке приче", "Кил Бил", "Ђангова освета", "Било једном у Холивуду" и који је поред редитељског умећа доказао и да је плодоносан писац, продуцент и глумац.

Његов стил је веран одређеној врсти бруталности и ликовима који са свим својим манама и врлинама пролазе кроз изазове и глорификују бунтовнички дух индивидуалца у друштву.

Ускоро ће из штампе у Београду изаћи и књига есеја "Биоскопска размишљања" где Тарантино сабира своја промишљања и утиске о најзначајнијим филмским ствараоцима Холивуда, те га то чини и хроничаром те темељним познаваоцем филмске историје Америке. О овој збирци ће такође бити речи на трибини.

"Било једном у Холивуду" је филмско остварење из 2019. где је поред редитељског и сценаристичког, Тарантино преузео и продуцентски посао.

Филм је управо драгуљ који нас враћа у седамдесете године прошлог века, уводи у реалан, трагично -трилерски догађај у вези са Романом Поланским, а све то покушаћемо да сагледамо и кроз романескну форму, а разлике које су нам дате моћи ћемо да уочимо и сагледамо. Роман „Било једном у Холивуду“ се појавио нешто касније код нас у односу на филм, управо захваљујући преводу Горана Скробоње те ћемо чути његова запажања и на који начин он види сценарио према којем је филм режиран.

chevron-downmenu-circlecross-circle