ПРОГРАМ

Predstavljanje knjige Mapiranje stare Srbije

Predstavljanje  knjige Mapiranje stare Srbije. Stopama putopisaca, tragom narodne pesme ( Biblioteka XX vek i Muzikološki institut SANU, 2017) dr Srđana Atanasovskog, naučnog saradnika Muzikološkog instituta SANU održaće se u utorak, 7. novembra 2017. od 19 časova u Parobrodu.

O knjizi će govoriti dr Katarina Tomašević,direktorka Muzikološkog instituta SANU, dr Aleksandar Pavlović, antropolog, autor knjige Epika i politika ( Biblioteka XX vek, 2015) dr Ivan Čolović, urednik izdanja, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.

 

Mapiranje stare Srbije je studija posvećena, pre svega, analizi narodnih pesama iz Stare Srbije i Makedonije koje su sakupljali, aranžirali i prezentovali publici u Kraljevini Srbiji i Austrougarskoj monarhiji Milojko Veselinović, Stevan Mokranjac, Vladimir Đorđević i Isidor Bajić. Nastala je na osnovu doktorske disertacije ’’Muzičke prakse i proizvođenje nacionalne teritorije’’, koju je Atanasovski odbranio na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu 2015. godine.

 

’’Ideja o Staroj Srbiji i Maćedoniji temeljna je za oblikovanje srpskog nacionalizma na kraju dugog XIX stoleća, s obzirom na to da podrazumeva generisanje nacionalnog sentimenta i artikulisanje potrebe za teritorijalnom ekspanzijom srpske države. Ova ideja temeljno je odredila i karakter srpskog nacionalizma u doba imperijalizma, koji se formulisao kao iredentistički i militantan, što je konačno rezultiralo Balkanskim ratovima.  Gotovo sva druga društvena pitanja koja su isticana u Kraljevini Srbiji, kao i šira kulturna pitanja na nivou nacije, podređena su ovoj ideji ’’ ( iz Uvoda).

 

Dobrodošli!

chevron-downmenu-circlecross-circle