ПРОГРАМ

Beogradski dani Mirka Kovača

Beogradski dani Mirka Kovača, posle septembarskih u Rovinju, održaće se u ponedeljak i utorak, 18. i 19. novembra od 19 časova, u UK Stari grad, K.Mišina 6a. Prvog dana biće održan razgovor sa dobitnicima ovogodišnjih priznanja Mirko Kovač, a nagrađeni film ’’Ti imaš noć’’ Ivana Salatića, prikazivaće se, u utorak, u  istom terminu, besplatno, u bioskopu UK Stari grad.

O važnosti nagrade prema liku i delu Mirka Kovača na tribini 18.novembra, od 19h govoriće:  Josip Mlakić, književnik i scenarista  iz Gornjeg Vakufa ( BiH) nagrađen za najbolji roman ’’Skica u ledu’’   ( Fraktura, Zaprešić)  Sinan Gudžević,  filolog, prevodilac, pesnik i kolumnista iz Zagreba, poreklom sa Golije, laureat priznanja za esej, povodom dve knjige autentičnih priča ’’Maksimir i Mirogoj’’–  Zvezda nad Brazilom i  Demon po imenu Sutra,  Fraktura, Zaprešić)   Ivan Salatić, crnogorski scenarista i reditelj  iz Beograda,rođen u Dubrovniku, nagrađen za scenario filmske crnogorsko - srpske koprodukcije i Filip David, književnik, esejista i dramaturg, najbolji beogradski  prijatelj Mirka Kovača, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa  UK Stari grad. Kristina  Gavran, proglašena je najboljom mladom autorkom, za ’’Gitaru od palisandra’’ (Disput, Zagreb)

Žiri je ove godine radio u sastavu Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Dragan Radulović i Vlaho Bogišić( predsednik) Izbornici za kategoriju  romana - Mića Vujičić, za esej -Tomislav Brlek, za delo mladog autora - Srđan V.Tešin, za scenario - Bruno Kragić. Zbornik radova sa Petih Dana Mirka Kovača, ’’Kovač, ili o majstorstvu’’, u izdanju Frakture, predstavljen je nedavno u okviru rovinjske manifestacije.

Mirko Kovač rođen je 1938. u Petrovićima kod Nikšića u Crnoj Gori. Umro je 2013. u Rovinju, Hrvatska. Autor je više romana, novela, zbirki pripovedaka, eseja, TV i radio- drama i filmskih scenarija. Bio je saradnik časopisa Crnogorski književni list i član Saveta za standardizaciju crnogorskog  jezika.

chevron-downmenu-circlecross-circle