Sreda, 20. april 2016. u 19h

ПРОГРАМ

Beogradski omaž filmskoj i televizijskoj Miri Banjac

U ovoj nedelji i mesecu kada je slavna i draga Mira Banjac, dobila svoju zasluženu monografiju („Mira Banjac – jedna jedina“) i nagradu za životno delo na upravo završenim Nušićevim danima u Smederevu, Parobrod bioskop „Dragan Gaga Nikolić“ pridružiće se u ime našeg grada – Beograda, davanju počasti toj legendarnoj ikoni nacionalne kulture, pozorišne i filmske umetnosti.

Dakle baš tu gde se trenutno prikazuje njen poslednji film „Zvizdan“ u kulturnom centru Parobrod, nastavljamo sa omažima boljoj TV prošlosti i glumcima 70-80tih godina prošlog veka sa 17. izdanjem te edicije. Priču o ženama srpskog i jugoslovenskog filma i televizije, započinjemo neizostavnim Mirama. Prvo, Banjac, (pa u maju Stupicom), prvakinjom nacionalnog pozorišta i legendarnom  „kevom“  domaćeg filma. Mira čuvena je kao prečanka u Beogradu, danas podjednako slavna kao njen davnašnji -novosadki glumački egal, Pera Dobrinović. Rođena 1929., ima sedam decenija dugu karijeru, od SNP u Novom Sadu i Atelja 212 u Beogradu, gotovo do danas, baš kao i na filmu i u serijama od „Boja na Kosovu iz 1964. do „Sinđelića“ iz 2016.

Reditelj Sutjeske, Stipe Delić proslavio je serijalom „Marija“, čije ćemo se prve epizode podsetiti, obzirom da skoro nikad nije bila reprerizirana, baš kao i čuvene  TV drame „Samo za dvoje“ u kojoj je komičarski partner Čkalja, a samo su takvi poput njega, Zorana Radmilovića ili Danila Bate Stojkovića mogli da se nose sa njenom snagom i šarmom.

Kada bi od celuloidne trake pravili etnografski spomenik ženi sa ovih naših prostora 20 veka, majci, supruzi, domaćici, onda bi to bila filmografija Mire Banjac.

Sreda, 20. April, 19h, ulaz slobodan, Kapetan Mišina 6a, poželjne rezervacije na 4142163

chevron-downmenu-circlecross-circle