ПРОГРАМ

Beogradski omaž Relji Bašiću, "Rondo" u bioskopu Dragan Nikolić

Parobrod bioskop “Dragan Gaga Nikolić” je u prethodne 3 godine, paralelno sa premijerama novih domaćih igranih filmova, priredio i 22 omaža velikanima bolje televizijske prošlosti. Cica Perović, Đuza, Pleša, Vlada Popović, Gaga Nikolić, Bora Todorović, Paja Vuisić, Aca Gavrić, Bekim Fehmiu, Gidra, Mija, Čkalja, Bata, Zoran Radmilović, Voja Mirić, Đoka Jelisić, Mire Banjac i Stupica, Milena Dravić, Rada Savićević, Olivera Marković i Ružica Sokić...

19. aprila, nastavljamo priču, jedinom beogradskom posvetom, Relji Bašiću koji je nas je prošle nedelje, napustio ne samo kao bard hrvatskog glumišta, već pre svega kao ikona jugoslovenske pop kulture i jedan od najvećih glumaca SFRJ kinematografije. Relja, taj čuveni gospodin Fulir iz najboljeg filma o gradu sa kojim se volimo tajno, „Tko pjeva zlo ne misli“, bio je etalon dostojanstva i uglađenosti, a sa svojim čuvenim „Teatrom u gostima“ liberal prosvetiteljskog svetonadzora.
U Beogradu, večito omiljen od „Hasanaginice“ - Miće Popovića do Jelićevih „Rada i Oca na određeno vreme“, paralelno je ostvario jednu od najbogatijih internacionalnih karijera sa 70 koprodukcionih naslova.
Naš izbor, među mnoštovom njegovih kultnih filmova, Zagrebačke filmske škole, je „Rondo“ reditelja Zvonimira Berkovića za koju je Relja dobio Zlatnu Arenu u Puli 1966. To je interpretacija muškarca čiji je brak utonuo u krizu, a koja žanrovski menja dotašnji socijalni mainstream domaćeg filma. U ostalim ulogama: Milena Dravić, Stevo Žigon.

Sreda 19.04. 19h, ulaz besplatan, poželjne rezervacije 4142163
bioskop Dragan Gaga Nikolić, Kapetan Mišina 6a

chevron-downmenu-circlecross-circle