ПРОГРАМ

"Beogradski rekvijem" - komemorativni skup posvećen liku i delu Predraga Matvejevića

Povodom nedavne vesti o smrti Predraga Matvejevića u Zagrebu, jednog od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana i jugoistočne Evrope,  koja je odjeknula u regionu, održaće se komemoracija ’’Beogradski rekvijem’’ u sredu, 22. februara od 19 h u UK Parobrod.

O liku i delu najprevođenijeg hrvatskog, eks jugoslovenskog autora u svetu, antistaljiniste, antinacionaliste, mirotvorca, epistolarnog disidenta, zaljubljenika u Mediteran i pomorstvo,  profesora francuskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti, rođenog 1932. god. u Mostaru, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu,  govoriće regionalni sagovornici i njegovi savremenici:

istoričarka Branka Prpa,

Filip David književnik i dramaturg,

Saša Ilić, književnik i esejista,

Igor Štiks, književnik,

Lino Veljak filozof

Specijalno za ovaj ’’Beogradski rekvijem’’, obratiće nam se i Bora Ćosić, književnik iz Berlina, rođen iste godine kada i Matvejević, sa kojim je drugovao više od četiri decenije.

Matvejevićev ’’Mediteranski brevijar’’ preveden je na dvadesetak jezika sveta, a  putopis ’’Druga Venecija’’ na deset. Njegovu knjigu ’’Jugoslovenstvo danas’’ objavio je beogradski BIGZ, 1984. godine u 30 hiljada primeraka.  Matvejević  je imao počasne  doktorate  u Francuskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini. Bio je  počasni,  doživotni potpredsednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu,  savetnik za politiku Evropske komisije za Sredozemlje...

Nosilac je odlikovanja koja su mu dodelili predsednici Francuske ( Legija časti), Hrvatske, Slovenije, Španije i Italije. Dobirnik je 14 međunarodnih književnih nagrada.

Ulaz slobodan, sreda 22. februar, 19h, Kapetan Mišina 6a

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad

chevron-downmenu-circlecross-circle