ПРОГРАМ

Četvrti beogradski dani Mirka Kovača

Četvrti beogradski dani Mirka Kovača, posle  oktobarskih u Rovinju, održaće se  26. i 27. novembra od 19 časova u Ustanovi  kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a.

Prvog dana manifestacije, u ponedeljak, 26.novembra, na tribini  ’Osamdeset godina od rođenja i pet godina od smrti Mirka Kovača’, o životu i radu slavnog  regionalnog  književnika, dramaturga, scenariste, kritičara i esejiste, govoriće Kovačevi prijatelji i poznavaoci njegovog rada : Ivan Lovrenović, pisac, novinar i esejista iz Sarajeva, dobitnik nagrade Mirko Kovač  2016. god. za knjigu razgovora, hronika i eseja ’Isus u Ahmićima’ , dr Nedžad Ibrahimović, redovni profesor  teorije književnosti Filozofskog fakulteta u Tuzli i savremene teorije filma na Fakultetu umetnosti (Univerzitet Donja Gorica) u Podgorici, Branko Kukić, izdavač i pisac iz Čačka, Filip David, književnik, dramaturg i esejista iz Beograda, kao i ovogodišnji dobitnici priznanja Mirko Kovač:  Svetislav Basara , za knjigu kolumni  ’Pušači crvenog bana’ i Bojan Krivokapić iz Novog Sada, nagrada za najbolje delo mladog autora ’Proleće se na put sprema’.

Film ’Uvod u drugi život’, produkcija Avala film i RTS, iz 1992. god. reditelja Miloša Radivojevića, prema scenariju Mirka Kovača, publika će moći da pogleda, u utorak  27. novembra u 19h bioskopu UK Stari grad, Dragan Gaga Nikolić.

Mirko Kovač rođen u Petrovićima, 1938. god. veći deo života proveo je u Beogradu, pre odlaska u Rovinj, u kome, sred čempresa, sa pogledom na more, počiva.

Regionalna nagrada ’Mirko Kovač’ dodeljuje se od 2015. godine u četiri ravnopravne kategorije- za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenario po snimljenom filmu i za najbolje delo mladog autora, i to za delo objavljeno ili prvi put prikazano na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

chevron-downmenu-circlecross-circle