ПРОГРАМ

Ciklus tribina: Fenomen rokenrol kulture - od ideologije ka praksi

Subota, 20. februar u 19h

Autor i moderator: Jelena Pavićević

Gost: Dejan Cukić

Ciklus tribina na temu rokenrol ideologije se bavi različitim pojavama unutar potkulture i predstavlja fenomenološke kontekste koji su označili nastanak diferenciranih socio-političkih promena od druge polovine XX veka.

Kroz sprovođenje različitih praksi i implementaciju umetničkih disciplina u kontekst muzike, objedinjeni narativ iščitava vrednosti Zeitgeist-a, multimedijalnosti, popularne kulture i mejnstrima. Sprovođenjem pitanja o odnosu muzike, umetnosti i društva sa različitih aspekata sagledavanja, kreiraćemo sliku o važnosti kontrakulture unutar beogradske scene, koja je nastala kao odgovor na dominantni populistički diskurs. Preplitanjem visoke i rokenrol kulture od osamdesetih godina prošlog veka došlo je do izgradnje ličnog stava pojedinca, koji je na represivan način uticao na promenu svesti društva kroz medij muzike. Na taj način dolazi do preokreta u kulturi društva, otuđenju od tradicionalizma, političkih normativa i konzervativizma.

Kroz ciklus tribina učesnici će govoriti o važnosti potkulturalne ideologije i izmeštanju sveopšte prihvaćenih vrednosti – kreiranju narativa kroz tekst, video rad, performans, omot albuma i muzički žanr.

Učesnici ciklusa biće teoretičari i istoričari umetnosti, predstavnici rokenrol muzičke scene i likovni umetnici na koje je uticala rok muzika. Fokus će biti na muzičarima koji su kroz svoj narativ uticali na promene na sceni, ali i direktno svedočili o važnosti progresa u momentu u kom su stvarali. Na taj način sprovešćemo presek muzičke scene i sagledati proces razvoja rokenrola od osamdesetih godina do danas.

chevron-downmenu-circlecross-circle