ПРОГРАМ

Ciklus tribina: Moji nezdravi obrasci – moj kamen spoticanja

Ciklus razgovora na temu „Moji nezdravi obrasci - moj kamen spoticanja“

Naš drugi susret biće posvećen shemi Emocionalna deprivacija, odnosno sledećoj temi:

Koga briga za mene i moje potrebe? Niko nikada nije tu za mene

Jedna od naših bazičnih potreba je da nas drugi čuju, vide i budu tu za nas. Kada se to ne dešava, osećamo se nevidljivo, nebitno, usamljeno i prazno. Nećemo preterati ako kažemo, da je ovo stanje jedno od najtežih za podneti. Ta emocionalna glad, vodi u razna ponašanja koja onda naprave i dodatni problem: počnemo i sami da ignorišemo sopstvene potrebe, odnosno da sami sebe zanemarujemo, zadovoljavajući se mrvicama pažnje. Nekada kupujemo pažnju i ljubav, nekada je otimamo jer ne možemo da izdržimo da budemo ponovo gladni, a nekada pak i ljubav i pažnju odgurujemo od sebe. Neretko se zatrpavamo hranom, pićem i različitim  sadržajima. Potiskujemo bol i delujemo ok, ali naše unutrašnje biće pati – nevidljivo, samo i zanemareno.

Kako prepoznati da smo emocionalno deprivirani? Kako razumeti zašto nas drugi zanemaruju, zašto nas ne vide i zašto ne zadovoljavaju naše potrebe? Kakve su posledice toga? Kako zadovoljiti svoje potrebe na zdrav način? Ovo su neka od pitanja koja ćemo razmatrati. Nadamo se da ćete i vi doneti svoja i da ćemo se kroz zajedničku potragu za odgovorima čuti, videti i „nahraniti“.

Razgovore će voditi dr Tijana Mirović, psiholog i psihoterapeut

Tijanina gošća će biti Bojana Obradović, psiholog i psihoterapeut u edukaciji, neko ko je prepoznao potrebe drugih i otvorio prostor da se one podele i zadovolje pokretanjem inicijative „Pričajmo o tome“

Čekamo vas u sredu, 17.3.2021. u 19h.

chevron-downmenu-circlecross-circle