ПРОГРАМ

Ciklus tribina: „Moji nezdravi obrasci - moj kamen spoticanja“

Naš peti susret biće posvećen shemama Defektnost i Neuspeh, odnosno sledećoj temi:

Meni nešto ozbiljno fali, stidim se sebe i sopstvenih neuspeha

„Čovek mora biti ono što može biti“, govorio je čuveni psiholog Abraham Maslov ističući da su potrebe za samoaktualizacijom, samopoštovanjem i poštovanjem od strane drugih na samom vrhu hijerarhije ljudskih potreba. Slično tome, shema terapija kaže da su potrebe za bliskošću i kompetentnošću bazične ljudske potrebe. Šta se onda dešava ako nam te potrebe nisu zadovoljene - ako nas ljudi iz okruženja ne prihvataju i ne vrednuju ili još gore, ako mi sami sebe odbacujemo i preziremo. Šta se dešava ako sebe vidimo kao defektne ili neuspešne „nule od osoba“, „luzere“, „hodajuće neuspehe ili katastrofe“? Šta ako  mislimo da nas takve kakvi smo niko, nikada ne može voleti i prihvatiti? Šta ako mislimo da ne zaslužujemo ništa lepo, pa sami sebe depriviramo, ponižavama i kažnjavamo? Šta ako biramo prijatelje i partnere koji nam to rade? Kako uopšte dođemo da takvih odnosa i takve slike o sebi? Kako oni dođu do toga da to rade? Može li se sve to ikada promeniti i kako?

Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo razmatrati. Nadamo se da ćete i vi doneti svoja i da ćemo se kroz razmenu i zajedničku potragu za odgovorima osećati i povezanije i kompetentnije. Da ćemo možda i bar malko više zavoleti sebe.

Razgovore će voditi dr Tijana Mirović, psiholog i psihoterapeut

Tijanin gost će biti Đurđa Timotijević, psihološkinja i RE&KBT psihoterapeutkinja pod supervizijom, autorka emisije U raljama osećanja. 

Čekamo vas u sredu, 22.9.2021. u 20h.

chevron-downmenu-circlecross-circle