ПРОГРАМ

Ciklus tribina: „Moji nezdravi obrasci – moj kamen spoticanja“

Naš šesti susret biće posvećen shemama Samožrtvovanje i Podređivanje, odnosno sledećoj temi:

Ne umem da kažem ne i uvek prvo drugi pa tek onda ja

Jedna od naših bazičnih potreba je da nas drugi čuju, vide i da uvaže naše mišljenje, želje i potrebe. Potrebno nam je da imamo slobodu da sve to iskažemo i pokažemo i da kažemo ne bez straha da će nas neko zbog toga kazniti ili odbaciti. Važno nam je da naše potrebu budu važne! Da brinemo o drugima, ali i da oni brinu za nas. Kada se to ne dešava, osećamo se nevidljivo, nebitno, usamljeno i prazno. Ako naše potrebe i naše „ne“ naiđu na odbacivanje i kaznu osećamo se kao da je podređivanje jedini način da imamo odnos. Ako su nečije potrebe uvek važnije od naših, ako je drugome uvek potrebnije, osećamo da za nas nema prostora i da umesto o sebi moramo da brinemo o njima. Svako ne, svaka granica izaziva krivicu i doživljaj da smo loši. Zato nastavljamo da se podređujemo i da dajemo sve do izgaranja i brojnih mentalnih i fizičkih tegoba. Nekada kako bismo sve ovo izbegli, izbegavamo i sve bliske odnose odlazeći u izolaciju i hipernezavisnost. U svakom slučaju, naše bazične potrebe za zdravom povezanošću i autonomijom bivaju frustrirane i na ovaj ili onaj način patimo.

Kako prepoznati da patimo i da je ta patnja povezana baš sa samožrtvovanjem i podređivanjem? Kako razumete sebe i ove obrasce? Kako ih promeniti i kako zadovoljiti svoje potrebe na zdrav način? Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo razmatrati. Nadamo se da ćete i vi doneti svoja i da ćemo se kroz zajedničku potragu za odgovorima pronaći dobre načine da postavljamo granice i da brinemo o drugima, ali i o sebi... Ne ili-ili nego i!

Razgovore će voditi dr Tijana Mirović, psiholog i psihoterapeut, a Tijanina gošća će biti Marija Živković, psiholog i psihoterapeut.

chevron-downmenu-circlecross-circle