ПРОГРАМ

Ciklus tribina: „Moji nezdravi obrasci – moj kamen spoticanja“

Naš sedmi susret biće posvećen shemi Previsoki standardi, odnosno sledećoj temi: Uvek može bolje! Perfekcionizam - moja bolest najmilija

„Čovek mora biti ono što može biti“, govorio je čuveni psiholog Abraham Maslov ističući da se na samom vrhu hijerarhije ljudskih potreba nalazi upravo potreba za samoaktualizacijom, odnosno samoostvarenjem. I shema terapija svrstava potrebu za kompetentnošću i autonomijom u bazične ljudske potrebe. Složićemo se dakle, da su ostvarivanje nama važnih ciljeva, uspeh i kompetentnost u oblastima koje vrednujemo izuzetno važne. Kada to nedostaje, bazične potrebe ostaju nezadovoljene, a mi razvijamo sheme kao što su Neuspeh i Zavisnost.

Šta se, pak, dešava kada smo previše usmereni na samoaktualizaciju, uspeh i kompetentnost? Možemo li uopšte da budemo „previše“ usmereni na tako važne stvari? Postoji li trenutak kada sve to postane kontraproduktivno pa i štetno? Shema terapija na ova pitanja odgovara sa da, ističući da se to desi onda kada idenje za samoostvarenjem, kompetencijama i uspehom počne da remeti druge bazične potrebe poput onih za povezanošću, spontanošću i igrom; kada nas uspeh košta odmora i zdravlja; kada iz želja i zdravih unutrašnjih standarda skliznemo u pritisak, moranje i perfekcionizam.

Kako da znamo da li su naši unutrašnji standardi postali previsoki? Kako da procenimo da li je perfekcionizam i naša „bolest najmilija“? Ima li tu leka i kako to menjati? Ovo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti. Nadamo se da ćete i vi doneti svoja i da ćemo zajedno naći pravu meru za naše standarde i dobar balans između kompetentnosti i ostalih sfera života.
Razgovor će voditi dr Tijana Mirović, psiholog i psihoterapeut, a Tijanina gošća će biti Irina Radanović, psihološkinja i psihoterapeutkinja.

Vidimo se u sredu, 17.11.2021. u 20h.

chevron-downmenu-circlecross-circle