Dani Smiljane Mandukić

Umetničko-edukativna Manifestacija Dani Smiljane Mandukić slavi život i delo plesačice, pedagoškinje i koreografkinje, jedne od začetnica savremene igre na našim prostorima. Program koreografija, umetničkih večeri, okruglih stolova, prikazivanja arhivske građe, snimaka intervjua kao i koreografija Smiljane Mandukić (1908-1992) će se odigrati u više prostora, koji su sami bili mesto rada i delovanja ove velike umetnice.

Dani Smiljane Mandukić je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje kao i osvešćivanja tradicije i kontinuiteta savremene umetničke igre kod nas. Projekat je platforma za vidljivosi i podršku  aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre, uz osvrt na položaj savremene igre na kulturnoj mapi Srbije onda i sad .

Treće izdanje edukativno umetničke Manifestacije iz oblasti umetničke igre posvećeno je novoj  generaciji, nastavljačima tradicije savremene umetničke igre. Program će se odvijati u dva termina: junskom i oktobarskom.

Produkcija: Udruženje Umetnička Utopija; Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

17h“Trgovi plešu-pokreti Smiljane Mandukić” ; Muzika: Jugoslav Hadžić

17.15h Predstavljenje nove knjige Milice Zajcev “Tako je počelo, da se na zaboravi”Knjiga predstavlja hroniku baletske umetnosti u profesionalnim pozorištima na bivšim jugoslovenskim prostorima XX veka.Moderatorka: Ivana Milovanović

18.30h “Večernja kod Bebe Be”, proslava 111 godina od rođenje Smiljane Mandukić uz umetnički program.

chevron-downmenu-circlecross-circle