Dani Smiljane Mandukić

TRGOVI BEOGRADA ĆE ZAPLESATI- DANI SMILJANE MANDUKIĆ 2

Udruženje Umetnička Utopija sa velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresovane ljubitelje umetničke igre da učestvuju u FLASH MOBU sa kojim će započeti druga po redu Manifestacija “Dani Smiljane Mandukić”. FLASH MOB će se održati u nedelju 14. oktobra u podne na tri lokacije, mesta na kojima je koreografkinja živela i stvarala, na početku Knez Mihajlove ulice, Terazijama i Trgu Nikole Pašića. Muziku za plesnu sekvencu potpisuje Jugoslav Hadžić.

Nakon velikog uspeha prvog izdanja Manifestacije Dani Smiljane Mandukić koji se održao u junu mesecu prošle godine, projekat se nastavlja  ove godine od 17. do 21. oktobra.

Fokus ovogodišnjeg programa je na intergeneracijskom susretu igrača kao i koreografa, otkrivanju procesa saradnje između kompozitora i koreografa, kao i aktivnom promišljanju, kroz predstave i okrugle stolove, mesta savremene igre i igrača nekad i sad.

Deo programa Tribina i okruglih stolova biće održana u Ustanovi kulture “Parobrod” i započeće projekcijom dokumentarnog  filma “Telo pamti”, u kome su zabeležena svedočanstva igrača  Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od tridesetih godina prošlog veka do danas, uz razgovor sa učesnicima. Tribina “Igra i muzika” predstaviće prostor za dijalošku platformu kompozitora i koreografa, uz otkrivanje procesa rada na plesnim predstavama, a okruglim stolom sa temom “Savremena umetnička igra nekad i sad”  imaće kao cilj mapiranje situacije u kojoj se nalaze stvaraoci savremene igre kod nas, uz promišljenje kreativnih rešenja podrške i razvoja plesne scene.

.Manifestacija i projekat Dani Smiljane Mandukić je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja  i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije  srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške  aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre kod nas, ali i preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sad. Podsećamo, da je osamdesetih godina Muzička omladina Beograda, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala i koncerte Beogradskog savremenog  baleta Smiljane Mandukić, na kojima su beogradski srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, time ih senzibilišući za savremenu umetničku igru.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle