Četvrtak, 14. april 19h

ПРОГРАМ

Dobitnica evropske nagrade za knijževnost - Lidija Dimkovska

Lidija Dimkovska, makedonska pesnikinja, prozna spisateljica i prevoditeljka iz Ljubljane, ovogodišnja učesnica novosadskog Prozefesta, predstaviće u četvrtak, 14. aprila od 19 h u Parobrodu roman ’’Rezervni život’’ ( Agora, 2015, prevod Milenko i Uroš Pajić). O romanu za koji je Dimkovska dobila Nagradu za književnost Evropske Unije i priznanje Društva pisaca Makedonije, osim autorke, govoriće Nenad Šaponja, glavni urednik Agore i Katarina Lazić, urednica u Parobrodu.
Stihom sa leve strane korice : ’’Protect me from what I want’’ umetnice Jenny Holzer, Dimkovska uvodi čitaoca u ’’Rezervni život’’. Pišući balkansku verziju ’’Ane Karenjine’’, društvenu, političku, psihološku, ljubavnu i priču o odrastanju dve sestre sa spojenim glavama, autorka progovara o turbulentnom periodu za Evropu i svet, uokvirenog godinama 1984. i 2012.
Imena bliznakinja Zlata i Srebra, njihova neprekidna aluzija na Svetu Zlatu Meglensku i Srebrenicu, osim na plemenite metale, kontinuirano je metaforično pripovedanje o identitetu Drugog i drugačijeg, na terenu nekadašnje SFRJ. Njihova hirurška operacija razdvajanja , analogna je alegoriji rascepa bivših jugoslovenskih republika, koje su podrazumevale žrtve. Od plakata u skopskoj bolnici iz 1980. godine - ’’Tito daje krv, dajte i vi’’ , do poetskog ’’istorija je mirisala na ulovljeni bakalar’’ iz poglavlja iz 2001. godine, Dimkovska preispituje integritet današnjeg intelektualca, kako na Balkanu, tako i u emigraciji. Lidija Dimkovska dobitnica je mnogih pesničkih nagrada, makedonskih, nemačke ’’Hubert Burda’’, rumunskih ’’Poesis’’ i ’’Tudor Arghezi’’.

chevron-downmenu-circlecross-circle