25. mart 2016. / 19h

Dokumentarno sećanje: Vlada Divljan

Parobrod i Rok muzej Vas pozivaju na izložbu i događa: dokumentarno sećanje –VLADA DIVLJAN -  Evergreen

Dokumentarna izložba – inspirisana životom i radom Vlade Divljana svojevrsno je malo nepretenciozno podsećanje na refleksiju njegovog uticaja na razvoj urbane kulture ex YU regiona. Taj glas je i u prenesenom ali i u bukvalnom smislu, arhetipski zvuk jugoslovenske pop kulture.

Kao što je i Vladina muzika puna emocije, bilo da je u pitanju mladalački bunt ili zrela ljubav, idejama za izložbu i događaje kojima želimo da obeležimo sećanje na njega, pristupamo lično i emotivno. Upravo inspirisani tim nepokolebljivim duhom želimo da vidimo što više Divljanovih lica – dečaka, buntovnog adolescenta, pop zvezdu, prijatelja, predstavnika generacije, pesnika, emigranta, kompozitora, muža i oca… bez foliranja, nepotrebne šminke, suvišnih stihova, štrihova i suvoparnih floskula o pop kulturi.

Događaj u UK Parobrod podrazumeva –  pop up multimedijalu sačinjenu od Vladine (kako one iz Beča, tako i beogradske) porodične kolekcije predmeta i instrumenata, njegove do sad, široj javnosti nepoznate fotografije. Zatim takođe i objektivi Goranke Matić i Zorice Bajin Đukanović, arhivu RTS i B92, kratak muzički program Vladinog prvog benda „Zvuk ulice“ koji se u sastavu:Zdenko Kolar, Kokan Popović i drugi, ove godine okuplja povodom 40. godišnijce nastanka.

chevron-downmenu-circlecross-circle