Drama Queen - Pozorište i dreg performans

U ponedeljak, 22. aprila u 19:00 održaće se tribina o seriji Pose u glavnom holu UK Stari grad (Parobrod), u okviru 14. FIST-a, međunarodnog studentskog pozorišnog festivala koji organizuju studentkinje i studenti Fakulteta dramskih umetnosti, od 10. do 17. maja na raznim lokacijama u Beogradu.

Aktivistkinja i umetnica Sonja Sajzor, profesorka, teoretičarka medija i producentkinja Ana Martinoli i profesor, teoretičar umetnosti i pozorišni stvaralac Vlatko Ilić razgovaraće o seriji koja ima najveći broj transrodnih glumica, pisaca i konsultanata u istoriji televizije, koja menja način na koji je kvir zajednica i istorija predstavljena u medijima i umetnosti, i prikazuje korene ball i drag kulture kakvu danas znamo i volimo. Pose prati andergraund kvir zajednicu i scenu u Njujorku krajem ’80-ih, latino/afričku/kvir kulturu balova, ali istovremeno i o uspon Trampovog japi miljea.

Tribina se dešava u okviru programa DRAMA QUEEN, koji se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti. Krovna tema 14. izdanja festivala FIST jeste samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga. Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

Link za fb event: https://www.facebook.com/events/2164564986991365/?active_tab=about

chevron-downmenu-circlecross-circle