Festival „Miredita, dobar dan u Beogradu“

Besa Lugići, Sopran, Ljirika Pulja – Kasapoli, klavir

U Beogradu će se od 1- 4. juna održati treći po redu festival „Miredita, dobar dan“, koji će u Beogradu predstaviti kulturnu scenu Kosova. Beogradskoj sceni će se predstaviti kosovski muzičari, glumci, slikari ali i društveni aktivisti i analitičari. Pored umetničkog dela festivala, posetioce očekuju i debate o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima koje za svoj cilj imaju otvoreni dijalog i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Ideja vodilja festivala jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje između dvaju društava, a u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa Srbije i Kosova.  Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala. Kao i proteklih godina, ulaz na sve događaje biće potpuno besplatan. Karte za pojedinačne događaje možete rezervisati putem maila festival@gradjanske.org i putem telefona +381 11 32 84 188

Besa Lugići, poznati sopran, sa Kosova rođena je u Prištini gde je završila osnovne studije na Fakultetu umetnosti, a školovanje je nastavila na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju. Besa je solistkinja u Kosovskoj filharmoniji, a takođe je nastupala u raznim  operskim kućima i čuvenim međunarodnim festivalima. Sarađivala je sa brojim poznatim internacionalnim umetnicima, a od 2012. godine sarađuje sa čuvenom umetnicom iz Bugarske, Kristiom Angelakovom. Besa će se ove godine naći u ulogama u operama “Travijata” i “Rigoleto” u Japanu i Bugraskoj.

Ljirika Pulja – Kasapoli je prve časove klavira pohađala u rodnom gradu Đakovici nakon čega je nastavila školovanje u Prištini, Tirani i Skoplju. Pohađala je brojne master kurseve koji su vodili različiti pijanisti. Njen repertoar uključuje dela iz različitih epoha razvoja klasične muzike, ali je veoma otvorena za izučavanje i izvođenje savremen muzike. Ljirika je aktivna na muzičkoj sceni Prištine i sarađivala je sa mnogim albanskim i interancionalnim umetnicima. Učestovala je na najprestižnijim festivalima na Kosovu i u regionu. Ljirika je članica kamernog muzičkog tria  “Entr’acte”. Poslednjih godina sarađuje sa Filharmonijom Kosova i ESMA-om (Evroppska letnja muzička akademija). Od 2006. godine radila je kao nastavnica klavira u muzičkoj školi u Prištini.

chevron-downmenu-circlecross-circle