Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija"

Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, u čijem je fokusu uključivanje umetnosti u svakodnevni život ljudi, održava se po drugi put od 6. do 8. septembra 2019. u javnim prostorima u centru Beograda. 

Festival će biti otvoren 6. septembra u 19 časova, u UK „Stari grad” događajem koji će obeležiti jubilej – 20 godina od prvog graffiti jam-a u Beogradu, održanog u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“. Biće predstavljena izložba dokumentarnih fotografija i predmeta, a neki od aktera pomenutog kolektivnog crtanja, učestvovaće na tribini „Umetnost je na ulici – 20 godina kasnije“. Kako je došlo do ove akcije, kako je street art uticao na njihov život, a kako na profesije, gde je scena bila tada, a kako izgleda danas, kako društveni kontekst utiče na uličnu umetnost, samo su neka od pitanja o kojima će diskutovati: Nikola Radojčić – Negre (grafički dizajner, koosnivač studija Braća Burazeri), Boris Bulatović – Cobe (osnivač tattoo studija Kobra Deluks), Igor Crnatović – Sub Zero (grafički dizajner). Moderator diskusije biće Marko Krstić, jedan od najaktivnijih grafiti autora sa beogradske scene.

Tribina „Umetnost na putu – emancipatorski potencijal umetnosti u javnom prostoru“ održaće se u istom prostoru u subotu 7. septembra od 18 časova. Tijana Tripković će podeliti svoja iskustva stečena ličnim umetničkim praksama, dok će Milica Grujičić, glumica i jedna od pokretačica inicijative „Lančana reakcija“ govoriti o potencijalu umrežavanja i solidarnih akcija kao polazišta za aktivističko-umetničko delovanje u javnom prostoru. Vladimir Palibrk, pokretač i organizator rezidencijalnog  strit art programa, čija je centralna lokacija Pančevo podeliće svoje iskustvo u vezi sa tim kako izgleda kada eminentni međunarodni umetnici/ce na nekoliko nedelja aktivno učestvuju u životu lokalne zajednice.

chevron-downmenu-circlecross-circle