ПРОГРАМ

Repertoar Filmstreet u junu

SHAKESPEARE IN LOVE 400g. Šekspira U godini u kojoj obeležavamo 400. godišnjicu Šekspirove smrti kao 4 veka njegove književne zaostavštine najznačajnijeg dramskog pisca, gledamo atipičan ali zavodljiv film o njegovom životu dok je pisao komad Romeo i Julija. Ostvarenje Džona Mejdna koje je 1999. dobilo Oskare za najbolji film, a Gvinet Paltrou i Džudi Denč za glavnu i sporednu žensku ulogu, kao i još 4 druge nagrade Američke filmske akademije.  Filmstreet premijerno na novom Cvetnom Trgu, dok nas sa fasade JDP-a, kao gledalac pridružuje baš on, Šekspir.

A STAR IS BORN Ove godine mini rediteljski omaž pravimo Džrodžu Cukoru, režiseru verovatno najčuvenijeg filma ikad “Prohujalo s vihorom”, stavljamo akcenat na mjuzikl. “Zvezda je rođena” sa Džudi Garland i Džejson Mejsonom, kao preteči svih Idola i sličnih takmičenja koja su došla mnogo kasnije u naše vreme.  Džudi je majka Lajze Mineli, verovatno uz Barbaru Strejsend, danas najveće žive evergreen pevačice, dok je drugopomenuta Barbara glumila u rimejku ovog filma sa Krisom Kristorfersonom iz 1976. Testiramo kao svežu novu lokaciju mini skver plato kod Crvenog pevca na Palasu.

BRIEF ENCOUNTER Film “Kratak susret” Dejvida Lina, danas se smatra najboljim britanskim ostvarenjem svih vremena, jednako kao I uopšteno u žanru ljubavnih drama celokupne istorije kinematografije. Slučajan susret u vozu između Trevor Havarda i Sil Džonson, rađa ljubav  odnosno preljubu koja se ne može odupreti konvencijama braka, građanskog društva i srednje klase post ratne Engleske.  Crno beli film, koji je dobio Zlatnu palmu na prvom ikad održanom Filmskom festivalu u Kanu, priča čiju smo estetiku i narativ gotovo zaboravili, a koji je čak i u Jugoslaviji 70’ doživeo svoju televizijsku adaptaciju.  Ćošak Jevremove i Kapetan Mišine, na ulici, kao i na samim počecima Filmstreeta.

GOOD BY LENIN  Tradicija da ovaj deo Vračara kod Beogradskog dramskog, identifikujemo sa Berlinom-Prenclauerbergom i da poslednji film u junu, bude nemačka kinematografija, ove godine nam donosi tragikomediju Volfanga Bekera o padu Berlinskog zida.  O tranziciji i prilagođavanju, novim okolnostima, novoj državi, društvenom i ekonomskom poretku, čiji eho nismo anticipirali. Ko je ili i ko nije u Ateljeu 212 gledao našu pozorišnu adaptaciju “Zbogom SFRJ”, ne sme da propusti ovaj film na Krstu, koji je kao film sa nemačkog govornog područja bio što nominovan, što osvojio sve značajnije nagrade od Bafte preko Globusa do Cezara.

chevron-downmenu-circlecross-circle