Godišnja izložba slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a „K O D“

GODIŠNJA IZLOŽBA SLIKARSKO-GRAFIČKE SEKCIJE ULUPUDS-A „K O D“

24.12.2018. u 19h

Velika, tradicionalna izložba, slikarsko-grafičke sekcije jednog od najreprezentativnijih i najdugovečnijih profesionalnih umetničkih udruženja na ovim prostorima, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), biće svečano otvorena u ponedeljak, 24. decembra, u Ustanovi kulture „Stari grad“, sa početkom u 19 časova.

Pravo učešća imali su i članovi drugih sekcija Udruženja, a preko šesdeset najnovijih radova različitih umetnika, uvršteno je u ovogodišnju selekciju izložbe na temu koja, svojom višeznačnošću, u potpunosti odgovara savremenom trenutku, postajući izazov za kritičko promišljanje i inspiracija autorima. Kȏd, bilo kao genetička poruka, skup slovnih znakova ili tajna šifra stvaraoca, otisak prsta, kȏd ponašanja, odevanja, sistem komunikacije, moralni kȏd, softverski kȏd ili bar-kȏd, svakako predstavlja problemsku osnovu većine radova na izložbi - slika, grafika, fotografija, skulpture, tipografija, ali i radova u enterijeru. Propratni tekst u katalogu izložbe napisala je istoričarka umetnosti Jelena Balević.

Slikarsko-grafička sekcija ULUPUDS-a sa oko 450 aktivnih članova, kao jedna od najstarijih sekcija Udruženja koje datira od 1953. godine, pod svojim okriljem okuplja akademske umetnike koji se bave ne samo primenjenim slikarstvom i grafikom, već i ilustracijom, karikaturom, stripom, konzervacijom i restauracijom.

Sekcija na godišnjem nivou, pored gore pomenute godišnje izložbe, organizuje još dve velike kolektivne izložbe. Jedna od njih, pod nazivom „Mali format“, osobena po svojim gostovanjima u galerijama širom Srbije, ove godine je, nakon osam gradova (Velika Plana, Stara Pazova, Paraćin, Jagodina, Čačak, Ivanjica, Aleksinac, Kruševac), svoj umetnički itinerer svečano privela kraju u beogradskoj galeriji „Singidunum“, u kojoj će publika imati prilike da je poseti do 22. decembra.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle