Grupna izložba fotografija "Plima i oseka"

Otvaranje izložbe utorak, 21. septembar u 20h u Parobrodu.

U mnogim gradovima širom sveta odnos između gradova i reka ima fundamentalni uticaj na urbani razvoj i civilizaciju. Iako je ovaj odnos u početku bio izgrađen na logističkim potrebama novih naselja, vremenom je postao barijera i granica urbanizacije, društvenih klasa, kulture i umetnosti.

Kao uobičajena praksa, gradovi su izgrađeni samo s jedne strane reke kao odbrambena granica, a druga strana je dodeljena kao poljoprivredno zemljište. Nakon industrijske revolucije, ova strana reke je bila u centru pažnje i postala je fabrička lokacija i smeštaj za radnike. Danas "druga strana reke" prolazi kroz još jedan tok promena, gubeći svoju istorijsku teksturu i postojanje.

Ova izložba ispituje "druge strane" tri evropska grada koja su podeljena vodenim telom. Ovi gradovi su odabrani na osnovu njihovih određenih sličnosti i kvaliteta kao regionalna kulturna središta.

Adu Međicu fotografiše Nađa Kračunović ne fokusirajući se na zloglasnu brutalističku arhitekturu. Ali Arif Soydas pregleda Istanbul, da vidi da li je grad još uvek podeljen vodom i da pronađe uspomenu na prirodu. Poslednje dvorce u Almadi, Lisabonu uhvatio je Vilmante Lokcikaite.

Kustos izložbe je Zeren Oruc.

chevron-downmenu-circlecross-circle