Ponedeljak, 9. maj u 19h

Izložba "Bajke" Tanje Stevanović

Prva samostalna izložba Tanje Stevanović Bajke biće otvorena u ponedeljak, 9. maja u 19h u Ustanovi Kulture Parobrod. Tanja je trenutno i verovatno jedno od najpopularnijih novih lica-imena, savremene prestoničke grafičke scene, što će se pokazati i na samom otvaranju, mereno anticipacijom kroz interesovanje njenih kolega i fanova.
Ovu seriju radova sa temom priča za decu Tanja je započela svojim diplomskim radom na fakultetu, grafikama i knjigom sa ilustracijama za pesmu Branka Ćopića Ježeva kućica. Za razliku od tog rada, sada svaku pojedinačnu priču predstavlja samo jednom slikom - svedeno, sa nekoliko ličnih asocijacija koje su dovoljno specifične da ih publika takođe prepozna. Priče kojima se bavila i čiju je tematiku obrađivala su njoj lično bitne i značajne za detinjstvo i odrastanje; one su sada sagledane iz ugla nje kao odrasle osobe ali su jos uvek vizuelno bliske i prepoznatljive deci za koju je prvenstveno i vezano njeno stvaralaštvo. Ovaj događaj je prolećni highlight galerijske sezone Parobroda.
Iz teksta izložbe:"Bogata i fina išmirglana siva u ovim radovima je podloga za poznate likove koji često vrlo ozbiljno zure u nas. Ti portreti, isečeni i po-stavljeni na čistu podlogu postaju kao medaljoni, dragocene krhke biljke u herbarijumu ili zalepljena dokumentacija u dnevniku. Opipljivi dokazi da se ispričano zaista desilo. Tanjina predstava bajki nije slatka i uparađena, ona je hrabro lična i kao njen smisao za humor jedinstveno uvrnuta, sa sasvim opravdanom nijansom bizarnosti.

chevron-downmenu-circlecross-circle