Izložba digitalnih grafika "Čovek i nešto veće" Marko Marinković

Izložba digitalnih grafika autora Marka Marinkovića biće predstavljena beogradskoj publici u ponedeljak, 21. septembra 2020. u 20 časova u UK Stari grad. Grafike podeljene u nekoliko serija nastajale su u periodu od 2018. pa do ove godine.

Tematski i stilski grafike su različite i teško ih je žanrovski odrediti. Od dadaizma / nadrealizma pa do apstrakcije i geometrije bave se modernim (i poslovnim) čovekom koji se suočava, kako sa svojim urbanim okruženjem, tako i sa svojim arhetipima, mitskim stvorenjima, snovima, uspesima i padovima. Preko moderne poslovne ikonografije, opterećen brojkama upada u iluzije (mahom sopstvene), te posredstvom čudesne prirode svoga bića biva uvučen u sukobe svih ovih vizuelnih i životnih aspekata. Autor uvodi elemente dizajna i slikarstva na jednu novu pozornicu u čijoj osnovi stoji digitalni kolaž. Ovo mu sredstvo omogućava ekspresionistički izraz u savremenoj tehnici, i brzu komunikaciju sa publikom, u skladu sa vremenom u kome živimo.

Marko Marinković (1980) je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku za grafički dizajn 2005. Još za vreme školovanja uključuje se u rad sa klijentima i dizajnerskim projektima, a istovremeno se udaljava od slobodnog stvaralaštva i slikarskih tehnika. Od 2017. počinje da eksperimentiše i da se bavi istraživanjem likovnog izraza kroz digitalne medije. Na zadatku da spoji nespojivo, ovo je njegova druga samostalna izložba, a prva likovno-grafička.

chevron-downmenu-circlecross-circle