Izložba fotografija "Ain't no... but sunshine" Vladan Aleksić

Utorak, 16. jun u 20h u UK Stari grad otvaranje izložbe fotografija projekta „Ain’t no... but sunshine“ čiji je autor Vladan Aleksić.

Ime projekta izvedeno je od naziva pesme „Ain't no sunshine”, s tim da je ovde sunčeva svetlost jedino što je preostalo. Već od prvog dana vanrednog stanja u Srbiji autor je krenuo da šeta gradom s fotoaparatom i pravi beleške naizgled praznih ulica. Naglasak je na „naizgled“, jer nije imao dozvolu da se kreće za vreme policijskog časa te su sirove fotografije nastale tokom dana, sa ulicama koje su i dalje bile pune saobraćaja i pešaka.

Efekat praznine je postigao time što je za svaku scenu pravio nekoliko desetina fotografija identičnog kadra, koje je posle preklapao i uzimao iz svake po neki prazan segment, uklapajući ih time u finalni kolaž praznina koji izgleda kao da nikoga nije bilo na ulici. No, ne baš sasvim nikoga – autoru je bio potreban svedok toga kako bi Beograd izgledao da je ovo što nam se desilo otišlo do krajnjih granica te da više nije bilo ljudi na planeti, što stvara scene kao iz Pixarevog animiranog filma „Wall-E“, te je u svakom kadru bila i figurica istoimenog robotića, a i ton fotografija je isti kao u scenama crtaća dok on luta napuštenom Zemljom...

Čitav projekat je proizveo tridesetak fotografija i izazvao veliku pažnju u kulturnim krugovima, objavljivan je na svim relevantnim kulturnim portalima kao što su PULSE, Urban bug, National Geographic Serbia, SEEcult, NOIZZ, RTS... Fotografije možete pogledati na stranicama autorovog profila na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/svetloslikar/

https://www.instagram.com/svetloslikar/

chevron-downmenu-circlecross-circle