Izložba "Hibridni zvučni pejzaži"

Hibridni zvučni pejzaži je zvučna instalacija koja se bavi rekontekstualizacijom zvučnih pejzaža(engl. soundscape) iz različitih društveno-istorijskih konteksta. Kroz prenošenje zvučnih pejzaža autorka instalacije istražuje kako odnos poznavanja konteksta nastajanja određenog zvuka utiče na njegovu percepciju.

Uzimajući zvukove iz memorijalnog parka "Šumarice", gde je streljan veliki broj đaka, prve kragujevačke gimnazije i porodilišta, i premeštajući ih u izložbeni prostor, autorka preispituje njihovo zvučanje ogoljeno konteksta u kome nastaju. U odabiru lokacija odakle uzima zvučne pejzaže nastoji da prikaže razliku između tišine i buke u odnosu na smrt i život, vraćajući se na mesta od ličnog značaja.

Zvučnu instalaciju čini audio sistem koji internet vezom povezuje zvučni signal sa tri lokacije, koji se uobličavaju u galerijskom prostoru pomoću audio softvera ranije osmišljenim i definisanim parametrima. Mikrofoni koji su postavljeni u ovim prostorima, od kojih je jedan par UšiPro mikrofona kompanije Lom, prikupljaju informacije o pojedinačnim zvučnim pejzažima svake lokacije, koji internet vezom u realnom vremenu i simultano putuju do audio softvera u kome se transformišu kako bi stvorili nov audio doživljaj postavljen na tri zvučnika u holu Ustanove kulture Parobrod. 

chevron-downmenu-circlecross-circle