Izložba "Opkoljeno Sarajevo"

„Opkoljeno Sarajevo“

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ govori o životu građana u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život… Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja.

U saradnji Fonda za humanitarno pravo i Historijskog muzeja BiH, izložba će biti otvorena 25. septembra 2018. godine u UK Parobrod sa početkom u 19:00 časova.

Program:

25.09. u 19h Otvaranje izložbe 

Budimir Ivanišević, izvršni direktor, Fond za humanitarno pravo; Elma Hašimbegović, direktorica, Historijski muzej Bosne i Hercegovine; Milutin Petrović, v.d. direktor, Ustanova kulture Parobrod

27.09. u 17h Javni čas o opsadi Sarajeva

Nemanja Stjepanović

04.10. u 18h Film "Opsada", Remy Ourdan

Razgovor sa autorom filma i Sarajlijama

05.10. u 18h Promocija knjige "Some Kind of Justice - The ICTY's Impact in Bosnia and Serbia" i razgovor sa:

  • Diane Orentlicher, autorka knjige, Washington College of Law, SAD
  • Hrvoje Klasić, istoričar, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska
  • Erna Mačkić, Balkanska istraživačka mreža, BiH
  • Nemanja Stjepanović, novinar, Srbija
  • Adriatik Kelmendi, novinar, Kosovo

 

chevron-downmenu-circlecross-circle