Ustanova kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a Beograd / Cultural Center of the municipality of Stari grad “UK Parobrod”, Belgrade
Radno vreme / Working hours: Radnim danima i subotom / Weekdays and Saturday: 09-22h, nedeljom / Sunday: zatvoreno / close. Info: +381 11 4142163

 

 

Izložba “Razglednice slobode” Dubravka Ijačić

Razglednice slobode

Izložba “Razglednice slobode” autorke Dubravke Ijačić obuhvata slike u tehnici akril na platnu i crteže malog formata u kombinovanoj tehnici.

Radovi su nastali tokom poslednjih nekoliko godina u retkim časovima slobodnog vremena. To vremensko i prostorno ograničenje može se prepoznati na crtežima na kojima kroz zbijenu formu, i zgusnuti izraz, na maloj površini oživljava kompleksan imaginarni svet.

Ono što se najčešće ukazuje iz slojeva boje ili tkanja linija su gradovi, pejzaži na rekama, imaginacija neke druge ontologije koja je moguća samo u najdubljim slojevima bića. Intuitivno prateći liniju, radovi vode i do sećanja na izgubljeni rodni grad, zemlju, i neku moguću, propuštenu budućnost. Oni su istovremeno i doslikavanje stvarnosti, docrtavanje izgubljenog, nadomišljanje promašenog. U tom tesnacu u koji je savremeni čovek sateran, postoje pukotine kroz koji se probijaju prizori iz drugih svetova – razglednice slobode.