Izložba "Trophy Room" Jana Danilović

Izložba/ambijentalna postavka „Trophy Room“ autorke Jane Danilović biće predstavljena beogradskoj publici u sredu , 5. juna od 20h u  UK Stari grad. Centralno mesto postavke, dopunjene novim elementima i prilagođene specifičnostima prostora, ostaje preispitivanje teme nasilja iz pozicije žene.

„Diploma, automobil, žena, menadžerska pozicija, sat, rasni pas, uspešni prijatelji, VIP loža, letovanje zimi. Šta se još kači na (virtuelni) zid? Jana Danilović nastavlja da secira društvo i estetizuje njegove devijacije. Prolazeći kroz basnoliki svet brutalnosti Trophy Room-a, pre svega nam nameće pitanje: Koliko košta naša sopstvena koža? Ona ljudska, ali i specifično ona ženska“, piše Tamara Marković o izložbi.

„Kontekst u kome se trofejom i indirektno lovcem bavi ova izložba daleko je van arhetipskog i smešten je u savremeni trenutak. Trofej kao posledica nasilja koje se namerno previđa i opravdava lepotom, ovde je u funkciji metafore za nasilje uopšte“, ističe je autorka izložbe.

Jana Danilović (1989)je vizuelna umetnica prepoznatljiva po tome što svoju umetničku praksu smešta u prostor preklapanja ulične umetnosti i tradicionalnih crtačkih tehnika. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umetničko-istraživački projekat „Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru“. Fokus interesovanja i delovanja Jane Danilović je na odnosu slike i različitih aspekata konstrukata javnosti, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Do sada je radove izlagala na 13 samostalnih i više od 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i realizovala više desetina murala i intervencija u javnim prostorima Srbije i drugih zemalja. Koosnivačica je Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“i saradnica portala „Kontrapress“.

chevron-downmenu-circlecross-circle