ПРОГРАМ

Kristian Novak u Beogradu

Kristian Novak, najčitaniji pisac u Hrvatskoj, prema čijim romanima se već godinu dana u zagrebačkim pozorištima igraju hit predstave i snimaju filmovi, predstaviće svoj književni opus prvi put u Srbiji i Beogradu, u sredu, 11. aprila, od 19 časova u Parobrodu.

O romanima „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, (izdanje beogradske Književne radionice Rašić, 2017) ovenčanim najvišim književnim nacionalnim priznanjima, osim autora, govoriće ovdašnji  pisci, novinari i kritičari: Tamara Krstić, Bojan Marjanović i Srđan Tešin, uz moderiranje Katarine Lazić.

„Črna mati zemla“ (nagrada T-portal za najbolji roman 2014) je priča o psihološkoj drami deteta. Filozofski koncept istine i laži kroz zlobu zaboravljenih stvari, tamo gde ti se gubi svaki trag, otvara se beleškom o incidentu koji je dogodio 1991. godine u jednom međimurskom selu i razvija u priču o svetu skrivenom iza kapija i osmeha.

„Ciganin, ali najljepši“ (nagrada T-portala za najbolji roman 2017) je društveno-kritički roman, uz naglašene motive nacionalne i rasne diskriminacije, fobijama koje su ga izazivale i koje sam izaziva. Kritičari i čitaoci su ovaj roman ocenili kao jedan od najboljih romana savremene hrvatske književnosti u poslednjih deset godina.

Kristian Novak, rođen u Baden-Badenu, 1979. godine. Detinjstvo proveo u Svetom Martinu na Muri. Gimnaziju završio u Čakovcu. Nekada asistent Odseka germanistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta, od 2012, danas docent Odseka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Područja njegovih naučnih istraživanja su istorijska sociolingvistika, analiza diskursa i jezička biografistika.

Parobrod, Sreda 11. April 2018. 19h Kapetan Mišina 6a

chevron-downmenu-circlecross-circle