MocArt stil i interpretacija

Projekat „MozART“ koncipiran je u vidu radionice/majstorskog kursa posvećenog usavršavanju izvođenja operskih dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Ovakav način organizovanja i koncipiranja majstorskog kursa stavlja centralnu tačku na mali, ali značajan deo obaveznog repertoara na svim prijemnim ispitima na odsecima za solo pevanje, kao i audicijama za operske kuće (kada su u pitanju programi za mlade umetnike) i takmičenja.

Predavač je vanredni profesor Umjetničke akademije u Osijeku, osnivač i umetnički direktor operskog ansambla „Opera Pannonica“, dr sc. Berislav Jerković, koji je, gostujući na sličnim projektima u Hrvatskoj i inostranstvu, postigao zapažen uspeh u radu sa mladim umetnicima. Takođe, prof. dr Jerković ostvario se kao solista u mnogim Mocartovim operama poput: „Figarove ženidbe“, „Tako čine sve“, „Don Đovani“, „Čarobna frula“, i druge.

Polaznici Majstorskog kursa biće u prilici da rade na tehničkim i interpretativnim zahtevima sa kojima se susreću, kao aktivni ili pasivni učesnici kursa. Aktivni učesnici kursa će obrađivati delo ili dela koje sami, ili u dogovoru sa profesorom izaberu, na samostalnim časovima/probama. Pored fokusiranja na tehničke i interpretativne zahteve, polaznici će raditi i na razumevanju stila epohe klasicizma i prilagođavanje glasa određenim stilskim zahtevima. Pasivni učesnici kursa će, zajedno sa aktivnim polaznicima, biti u prilici da posmatraju časove, diskutuju o zadatoj tematici, kao i da se nakon radionice konsultuju sa profesorom oko izbora repertoara za svoje solo nastupe, audicije ili prijemne ispite.


Majstorski kurs će se održati 15. i 16. novembra, sa završnim koncertom polaznika planiranim za 17. novembar u 19 časova.

chevron-downmenu-circlecross-circle