Nedelja Norveške kulture

Skandinavski kutak u saradnji sa ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu i izdavačkom kućom Dereta organizuje manifestaciju „The Great Norwegian Landscape“ – nedelju norveške kulture, koja će se održati u UK Stari grad od 3. do 7. februara 2020.

Posetioci ovog dešavanja moći će da nauče osnove švedskog i norveškog jezika na besplatnim kursevima u ponedeljak, utorak i sredu 3, 4. i 5. februara, u bioskopskoj sali UK Stari grad u terminima od 18:00 i 19:30h. Manifestaciju će 6. februara u 18:30, svečano otvoriti gospodin Vuk Saletović, direktor UK Stari grad i Milica Nikolić, direktorka Skandinavskog kutka, a potom sledi književno veče posvećeno velikanima norveške književnosti – Tarjeju Vesosu i Jensu Bjernebueu. Na promociji govore: Aleksandar Šurbatović, urednik izdanja i književni kritičar; Miroljub Stojanović, filmski i književni teoretičar i kritičar; Radoš Kosović, prevodilac; Moderatorka: Ružica Radulović, Skandinavski kutak

Autori Tarjej Vesos i Jens Bjernebue se ubrajaju u moderne klasike norveške književnosti pedesetih i šezdesetih. Iako se uzimaju za nacionalno blago Norveške, ovi književnici su doskora bili malo poznati našoj čitalačkoj publici, koja je morala da čeka više od pola veka kako bi se upoznala sa Vesosovim remek-delima Ptice i Ledeni dvorac (prevod Ratke Krsmanović Isailović), kao i maestralnom Bjernebueovom trilogijom Istorija bestijalnosti, koju čine romani Trenutak slobode (prevod Ratke Krsmanović Isailović), Barutana i Tišina (oba naslova u prevodu Radoša Kosovića). Prevodi ovih klasika izdavačke kuće Dereta, predstavljaju veliki i značajan poduhvat za stvaranje jedne celovitije slike norveškog kulturnog pejzaža.

U petak 7. februara, posetioci će od 18:00 moći da pogledaju savremene kratke norveške filmove, a od 19:30 prvi samijski autorski film Pathfinder iz 1987, zasnovan na legendi iz XXII veka, koji je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1988. godine.

chevron-downmenu-circlecross-circle