23.11.2016. u 19h

ПРОГРАМ

Omaž Oliveri Marković Bioskop Dragan Gaga Nikolić

Četri decenije serije „Grlom u jagode“, imaju izvanredan značaj i baš kao u samom scenariju za svakog od aktera mogla bi se napraviti posebna priča. I tada bi Olivera Marković ponovo imala glavnu ulogu. Jer ako je ova serija iz sedamdesetih o šesdestim godinama naše prestonice, uz film „Nacionalna klasa“ u 80’ najrefentniji simobol Beograda, onda su njene uloge brižne majke u oba ostvarenja, etalon tog urbanog matrijarhata. Olivera se rodila 1925. godine na Banovom Brdu, i sa 20 godina debitovala u čuvenom ruskom filmu „U planinama Jugoslavije“. Njena prva velika uloga bio je kolonistički ep Veljka Bulajića „Vlak bez voznog reda“ 1959., a već 1964. dobija svoju prvu Zlatnu Arenu u Puli za film Fadila Hadžića „Službeni položaj.  To je period kada se profiliše kao jedna od najlepših žena bivše velike države, multitalentovana ne samo za glumu, već i pevanje. Oliverina interpretacija „Čamca na Tisi“ je danas klasik nacionalne muzike, a njen autor Darko Kraljić piše joj ulogu pevačice Jasmine u filmu Žorža Skrigina „Velika turneja“  1962. i koji kao presek njene karijere gledamo u sredu 23.11. u dvatesetprvom po redu, omažu velikanima naše bolje TV prošlosti. 

Ovaj filmski mjuzikl  je anticipacija onoga što će kasnije predstavljati jugoslovenska estrada i svi njeni pop kulturni derivati, uključiv najpoznatiju franšizu „Hajde da se volimo“.

Kraj 70’ i početak 80’ donose najbolje uloge, ali mahom epizode Olivere Marković. Od Nevena i Poletarca do Majstora Majstora i Petrijinog venca.  Balkan ekspres koji joj donosi drugu Arenu u Puli, zacrtava matricu njene zadate prekosti od upravnice Sivog doma do poslednje uloge u seriji „Košarkaši“ 2004.

Olivera je bila supruga još jednog glumačkog velikana sa scene Beogradskog dramskog pozorišta, Radeta Markovića sa kojim je dobila sina Gorana proslavljenog reditelja. Drugi muž bio je takođe glumac Dušan Bulajić, glavni akter filma „Ljubav i moda“ kome je „Velika turneja“ žanrovski pandan. 

Peta je godina nakon njene smrti, godina u kojoj nas je napustila Mira Stupica, u kojoj je Milenda Dravić dobila Dobričin prsten, a Mira Banjac i Radmila Savićević zaslužene monografije. 

Zato je sa njima svrstavamo u ovaj niz posvete ženama velikanima naše kulture i umetnosti u bioskopu Dragan Gaga Nikolić – SREDA 23. Novembar 2016.

19h, Kapetan Mišina 6a, slobodan ulaz

chevron-downmenu-circlecross-circle