Otvaranje izložbe “Kada prijatelji pomažu prijateljima – priča o La Benevolenciji”

Otvaranje izložbe “Kada prijatelji pomažu prijateljima – priča o La Benevolenciji”

U petak, 14. decembra 2018. godine u Ustanovi kulture „Strari grad“ (Kapetan Mišina 6a) u 18.30 časova biće otvorena izložba „Kada prijatelji pomažu prijateljima“ i u ovom prostoru može se pogledati do 21. decembra. Izložba je posvećena humanitarnoj organizaciji „La Benevolencija“ i govori o tome šta su sarajevski Jevreji činili zajedno sa drugim sugrađanima tokom rata u periodu 1992. do 1995. godine. Na otvaranju prisutnima će se obratiti Fabian Rule, direktor „Centrope“ za obrazovanje, Igor Kožemjakin, hazan Sarajevske sinagoge, Biljana Stojanović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Otvaranju će prisustvovati predstavnici Ambasade SR Nemačke u Beogradu, Ambasade Austrije i Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba „Kada prijatelji pomažu prijateljima“  je projekat „Centrope“, neprofitnog jevrejskog instituta, koji ima sedište u Beču, kao i u Budimpešti, Hamburgu i Vašingtonu. Zasnovana je na romanu osnivača „Centrope“ Edvarda Serote „Preživljavanje u  Sarajevu: Jevreji, Bosna i lekcije iz prošlosti“, koji je objavljen 1994. godine.

„La Benevolencija“ (na judeo-španskom „dobra volja“) osnovana je 1892. godine kako bi pomogla siromašnima i ugroženima. Kasnije je podržavala studente stipendijama i sponzorisala kulturne događaje sa ciljem očuvanja tradicionalne jevrejske kulture. Njene aktivnosti prekinuo je Drugi svetski rat i Holokaust. Ponovo je obnovljena 1991 .godine  Sarajevu. Godinu dana kasnije, tokom rata u Bosni i Hercegovini, otvorila je svoja vrata svim ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost ili veroispovest. Tako je nastao i edukativni film posvećen upravo aktivnostima „La Benevolencije“ tokom opsade Sarajeva: http://www.centropa.org/centropa-cinema/prezivjeti-u-sarajevu-prijateljstvo-za-vrijeme-rata .

Inače, „Centropa“ se bavi očuvanjem jevrejskog nematerijalnog dobra i do sada je intervjuisala preko 1200 Jevreja Centralne Evrope i Zapadnog Balkana i digitalizovao 22.000 fotografija i objavila na sajtu http://www.centropa.org/ . Važno polje ove organizacije je obrazovanje, te se od 14. do 16. decembra 2018. održava regionalni seminar za nastavnike na temu „Učenje o jevrejskoj istoriji, Holokaustu i međuverskoj toleranciji na Zapadnom Balkanu“.

Izložbu „Kada prijatelji pomažu prijateljima“ kao i seminar za nastavnike iz Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije podržali su Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Ambasada Austrije u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Konferencija za materijalna potraživanja Jevreja od Nemačke, Ministarstvo prosvete ,nauke i tehnološkog razvoja i Ustanova kulture „Stari grad“.

Izložba je prikazivana širom sveta – i koristi se kao nastavno sredstvo povezujući teme koje se odnose na istoriju Jevreja, njihovu kulturu, položaj, pitanja verske tolerancije, građanske odgovornosti…

O izložbi više na: http://www.centropa.org/exhibition/survival-sarajevo-jews-muslims-serbs-and-croats-working-together-during-siege-sarajevo

chevron-downmenu-circlecross-circle