Otvoren konkurs za nagradu "Aleksandar Deroko"

Ustanova kulture „Parobrod“ objavljuje konkurs za bijenalnu nagradu „Aleksandar Deroko“. Nagrada je ustanovljena 2021. godine i dodeljuje se prvi put sa ciljem da podstakne umetničko stvaralaštvo na Opštini Stari grad.
Uslovi konkursa: Izbor dobitnika odnosiće se na delo objavljeno ili realizovano u protekle dve godine, od aprila 2019. do aprila 2021.
Za nagradu mogu konkurisati:

 • pojedinac ili grupa autora projekta iz oblasti arhitekture i urbanizma na Opštini Stari grad. Projekat može biti samo idejni, kao i već realizovan, a u izbor ulaze obnove fasada, projekti kuća, zgrada, parkova, spomenika, kao i arhitektonske celine na Opštini.
 • autori tematskih i izložbi ilustracija, crteža, slika ili grafika čiji su radovi bili predstavljeni u relevantnoj kulturnoj instituciji (galeriji, muzeju, kulturnom centru…) na Opštini Stari grad
 • autori monografija i naučnih radova koji se odnose na istoriju, umetnost i kulturno nasleđe na Opštini ili su posvećene istaknutoj ličnosti koja je živela na Opštini Stari grad
  Za nagradu se mogu prijaviti državljani Republike Srbije, kao i strani autori.

Članovi žirija koji će izabrati dobitnika nagrade su:

 • Prof. Branislav Mitrović, akademik i profesor na Arhitektonskom fakultetu
 • Prof. Rastko Ćirić, ilustrator i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti
 • Dr Marina Pavlović, istoričar arhitekture i zamenica direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
  Novčani iznos nagrade je 120.000 dinara.
  Predlozi se dostavljaju elektronskom poštom na marija.pavlovic@ukparobrod.rs i/ili pisanim putem na UK „Parobrod“ sa naznakom Konkurs za nagradu „Aleksandar Deroko“, najkasnije do 15. avgusta 2021. godine.


chevron-downmenu-circlecross-circle