ПРОГРАМ

Parobrodske priče

Sreda, 16. jun u 20h, UK Parobrod

Naziv komada: Pukotine; Autor komada: Mina Petrić

Glumci: Nina Perišić, Anđela Kribl, Jana Ivanović, Đorđe Mišina, Alisa Radaković, Tatjana Popović

Urednik: Ana Tomović

"Parobrodske priče" predstavljaju nastavak uspešnog programa javnog čitanja dramskih dela "Biseri iz upravničkih fioka".

Epidemija sa kojom se suočava čitav svet je učinila da se na sva svetska pozorišta stavi katanac i da on opstaje već duže od godinu dana. Ali pošto kreativno stvaralaštvo traži način da se ispolji, tako je Parobrod pokrenuo novi ciklus javnih čitanja savremenih srpskih drama. Tokom njega će mahom mladi ljudi, pisci, reditelji i glumci, moći da se susretnu sa svojom publikom i da održe plamen stvaralaštva kroz svedenu, intimnu formu javnog čitanja i da preispitaju i prenesu najbolje, još uvek neizvedene drame savremenih srpskih pisaca.

Prva u nizu je drama "Pukotine " Mine Petrić, koja svoju priču smešta u zimu 1877. godine, uoči drugog srpsko – turskog rata, u malu salu Više ženske škole.  Kroz potresnu i isprepletanu sudbinu tri štićenice ove škole, koje završavaju svoju poslednju godinu, nakon koje će ih budućnost razdvojiti a život im nametnuti težak jaram potlačene ženske sudbine, one traže način da pre svega ostanu zajedno ali i da ispune svoje individualne sudbine koje ne odgovaraju zadatim obrascima i onome što se sme u društvu u tom trenutku. Pukotina je mesto u zidu gde se kriju udzbenici i knjige koje devojke jedna drugoj prenose iz generacije u generaciju pod visokom tajnom i pretnjom da njihovo "preterano znanje" može biti razotkriveno i kažnjeno, jer je pogubno za njih. Mina piše jako uverljivo, dajući nam da osetimo realnost mladih devojka u tom periodu čime se pravi sjajna paralela sa položajem žena u srpskom društvu danas.

chevron-downmenu-circlecross-circle